Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
dr. Ivan Štuhec (foto: Škofija Novo mesto)
dr. Ivan Štuhec

Štuhec: Ukrep zoper Stresa in Turnška prehiter in prehud

| 31.07.2013, 21:25

Prof. dr. Ivana Štuheca je odstop nadškofov Antona Stresa in Marjana Turnška prizadel, saj je prepričan, da sta bila primerni osebi za ta položaj in nista imela namena Cerkve voditi kot finančnega holdinga. Meni, da je ukrep zoper njiju prehiter in prehud, najbolj odgovorni za finančni zlom mariborske nadškofije pa da nekaznovani ostajajo v zaledju.

Po besedah Štuheca lahko sicer pri finančnem zlomu mariborske nadškofije govorimo o objektivni odgovornosti dosedanjega ljubljanskega nadškofa Stresa in dosedanjega mariborskega nadškofa Turnška. Vendar bo po njegovem mnenju večina vernikov in klerikov v mariborski nadškofiji zaradi njunega odstopa prizadetih.

"Odhaja nadškof, ki je izrazito duhovna osebnost in niti približno, nikoli v svojem življenju, niti z eno potezo niti vizijo ni zagovarjal Cerkve kot finančne ustanove. Sedaj pa je na tej argumentaciji moral ponuditi odstop," je glede Turnška za STA dejal Štuhec.

Kljub temu, da sta Stres in Turnšek sprejela del odgovornosti, pa tudi po mnenju Štuheca najbolj odgovorni za finančni zlom mariborske nadškofije ostajajo v zaledju. Spomnil je, da dosedanja nadškofa nikoli nista sprejemala odločitev glede finančnih in gospodarskih zadev v škofiji, "ne da bi imela v ozadju utemeljene argumente, ki sta jima jih pripravljali ekonomska in pravna stroka".

"Od te t. i. stroke in ljudi, ki so v teh ustanovah nosili formalno odgovornost, še nihče ni bil kaznovan," je opozoril teolog Štuhec.

V povezavi z mariborsko nadškofijo je spomnil tudi na vlogo bank. Te so "dajale kredite na osnovi premoženjskih jamstev, ki so jih kreditojemalci tudi dokazovali". "Ljubljanska banka Zvonu ni dala kreditov na lepe oči," je poudaril Štuhec in dodal, da banke danes od vseh svojih kreditojemalcev zahtevajo enako kot takrat, ko je njihovo premoženje imelo drugo vrednost.

Banke v svetovnem merilu tako po ocenah Štuheca delajo veliko krivico in so eden od glavnih povzročiteljev gospodarske krize.

Priznava sicer, da se Cerkev "v takem kontekstu in tako globoko" ne bi smela znajti. Torej tisti, ki so v mariborski nadškofiji odločali o ekonomskih vprašanjih, nikoli ne bi smeli v tako velika tveganja, je poudaril. Pri tem kot odgovornega izpostavlja nekdanjega mariborskega ekonoma Mirka Kraševca, škofe pa v primeru, da nad tem niso dovolj bdeli.

Štuhec sicer ne ve, ali bodo odgovorni za finančni zlom mariborske nadškofije kazensko odgovarjali, saj da tudi ne ve, ali so dejansko ravnali protizakonito. Prav tako ne napoveduje, ali bo odstop obeh nadškofov bistveno pripomogel k ugledu Cerkve na Slovenskem ali ne.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.