Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Kmetje in vodstvo zbornice (foto: Marjan Papež KGZS)
Kmetje in vodstvo zbornice

DURS: Za napako se opravičujemo

| 19.07.2013, 14:04

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije opozarja na nezakonito izdajo odločb Davčne uprave Republike Slovenije, s katerimi je nekaterim kmetom odmerila davek na nepremičnine večje vrednosti, kljub temu, da zakon Zakon o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2013 in 2014 jasno določa, da zemljišča, ki so v kmetijski rabi, ne morejo biti obdavčena po tem zakonu.

Predsednik KGZS Cvetko Zupančič je jasen: "Zahtevamo od DURS da to razjasni, da prekliče take odločbe, ki so v neskladju z zakonom in da da navodila, kako naj postopajo tisti, ki so take račune že plačali. Gre za nezakonito zaračunavanje ali izstavljanje davčni dajatev za površine na katerih kmetje že plačajo davek iz katastrskega dohodka!"

Odločbe so konec junija prejeli zlasti lastniki stavbnih zemljišč v naseljih ali okolici naselij, kjer so občine v prostorskih načrtih zarisale industrijska, poslovna ali stanovanjska območja, kljub temu pa so ta zemljišča še vedno v kmetijski ali gozdarski rabi. Glede na to, da kmetje izpolnjujejo v šestem odstavku 60. člena ZIPRS jasno opredeljene pogoje za oprostitev plačila davka, na KGZS ocenjujejo, da so odločbe DURS nezakonite.

Jelka Kos iz Borovnice pa opozarja, da za ena in ista zemljišča poskuša tako država kot občina izterjati kar tri davke in kljub pritožbam in opozorilom odgovorni ne ukrenejo nič da do take situacije ne bi prišlo:"Preprosto se mi zdi nedopustno, da se moram boriti in dokazovati in preučevati njihove odločbe in zahtevam odgovornost ljudi, ki so to povzročili, da odgovarjajo za svoja dejanja!"

Jelka Kos
Jelka Kos © Marjan Papež KGZS

Ekološki kmet Franc Stražišar z Borovnice, je odločbo prejel zaradi en (1) hektar velike njive, na kateri prideluje žito. "Za parcelo, ki je velika približno en hektar moram plačati približno 3000 EUR davka. Pridelek krušnega žita na njej ne bo presegel 700 EUR. Ne vem na kakšen način bi se zdej zbralo sredstva, da bi to plačal?"

Franc Stražišar
Franc Stražišar © Marjan Papež KGZS

Kmetje zahtevajo, da se taka praksa davčnih uradnikov konča, in se ti pri svojem delu obnašajo odgovorno ter spoštujejo zakonitost. Predsednik KGZS Cvetko Zupančič pa v primeru, da Davčna uprava ne bo preklicala nezakonitih odločb napoveduje ustavni spor.

Ne plačujte položnic, DURS bo izdal nove odločbe

Tik pred zaključkom redakcije pa smo v naše uredništvo dobili tudi odgovor Davčne uprave. V njem pišejo, da je "do napake pri izločitvi parcel, ki so v registru nepremičnin po namenski rabi evidentirane kot stavbna zemljišča, po dejanski rabi pa so vsaj deloma kmetijska ali gozdna zemljišča in so v lasti oseb, ki opravljajo kmetijsko ali gozdarsko dejavnost, prišlo pri 427 zavezancih. Vsem bo Davčna uprava izdala nove odločbe. Tistim, ki so podali pritožbo, na podlagi pritožbe, vsem ostalim pa po uradni dolžnosti. Davčni organ bo vsem tem zavezancem v skladu z zakonodajo zadržal postopke davčne izvršbe. Slednje pomeni, da tem 427 zavezancem obveznosti, obračunane na podlagi trenutne odločbe o odmeri davka na nepremično premoženje večje vrednosti ni potrebno poravnati, vsak zase pa lahko na pristojnem davčnem uradu preveri, ali je prišlo pri njegovi odmeri do napake, ali ne. Za nastalo napako se kljub temu, da ne gre za napako Davčne uprave opravičujemo" so še zapisali v odgovorih na naša novinarska vprašanja.

Podrobneje v kmetijski oddaji v nedeljo ob 11.00!

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...