Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Kardinal Rode za Radio Ognjišče o prvih mesecih Frančiškovega pontifikata

Cerkev na Slovenskem | 17.07.2013, 18:02

V današnjem Pogovoru o smo se s kardinalom Francem Rodetom, župnikom v Štandrežu in cerkvenim pravnikom Karlom Bolčino, tiskovnim predstavnikom koprske škofije in urednikom Ognjišča Božom Rustjo in Marija Krebelj iz skupnosti Emanuel pogovarjali o prvih štirih mesecih pontifikata papeža Frančiška.

„Govori, ki jih ima, so zelo nenavadni, predvsem tudi z vidika, da je pravzaprav prvi papež, ki improvizira,“ je povedal kardinal Rode. Vsi drugi papeži so imeli vse, kar so povedali, v glavnem napisano - premišljeno, pretehtano, preverjeno. Papež Frančišek pa improvizira. Pri tem „včasih pride ven tudi kakšna beseda, ki ni toliko na mestu, in nekateri se obešajo na te besede, ki so mogoče manj posrečene, in si mislijo, da bi moral biti v tem smislu bolj pazljiv“, pravi kardinal Rode. A jezik Frančiška je „preprost, ljudski, direkten, to je človek, ki govori množicam“, pojasnjuje slovenski kardinal. Frančišek po njegovem prepričanju „beži pred vsakim bliščem in hoče biti zares preprost in skromen človek, človek srca“. Kardinal Rode je izpostavil tudi primerjavo nekega teologa, da ob poslušanju papeža Benedikta XVI. „mnogi ljudje niso razumeli dosti“. „Ko poslušajo papeža Frančiška, pa ljudje razumejo, kaj govori in kaj hoče povedati,“poudarja kardinal Rode, ki se je v pogovoru dotaknil tudi napovedanih prenov kurije in vatikanske banke. Glede banke je sicer dejal, da osebno nima nobenih posebnih informacij. „Upam pa, in to je pokazalo že imenovanje novih ljudi, da bo Frančišek tudi na tem področju hotel narediti red, da bo ta banka poslovala transparentno in pošteno.“ Prav tako se papež po besedah slovenskega kardinala dobro zaveda potrebe po prenovi rimske kurije. Meni, da se bo prenova odvila v smeri zmanjševanja števila uradov in teles v Vatikanu. Prav tako pričakuje prenovo kurije v smislu decentralizacije, torej da se z določenimi problemi ne bo ukvarjala kurija, ampak bodo prepuščena škofom, škofovskim konferencam. Kardinal Rode tudi meni, da bo Frančišek „poudaril bolj kolektivno vodenje Cerkve“.

Kardinal Franc Rode je komentiral tudi prvo mednarodno potovanje papeža Frančiška v Brazilijo. Dejal je, da je v Rio de Jeneiru že polovica prebivalcev prestopila v sekte, ki tudi sicer zelo hitro napredujejo v Južni Ameriki. V sebi pa so zelo nedorečene in spremenljive. “Mislim, da bo efekt papeževega obiska v Braziliji prav to, da bodo mnogi ljudje, ki so se nekako oddaljili od Cerkve in šli h kakšnim protestantskim sektam ponovno začutili svojo katoliško istovetnost in se bodo vrnili v cerkev in ji bodo zvesti.“

Naslovnica knjige - PAPEŽ FRANČIŠEK  - Njegovo življenje in izzivi
Naslovnica knjige - PAPEŽ FRANČIŠEK - Njegovo življenje in izzivi © nn
Kardinal Rode je prepričan, da bo papeževo potovanje v Brazilijo pomembno tudi za celotno Latinsko Ameriko. „Ker bo nedvomno poudarek na Cerkvi, ki je zvesta evangeliju, ki je zvesta Jezusu Kristusu in ki je zvesta tudi velikim izročilom Katoliške Cerkve. V Južni Ameriki in sploh v špansko in portugalsko govorečem svetu je katoliška tradicija izjemno močna,“ je dejal kardinal Rode, ki je prepričan, da se bodo s papeževim obiskom v Braziliji le še okrepile katoliške korenine Južne Amerike.

Več o tem, kaj so še povedali gostje prisluhnite v našem audio arhivu.

Ognjišče izdalo knjigo v slovenščini o papežu Frančišku

V knjigi boste med drugim našli življenjepis papeža Frančiška, misli iz del kardinala Jorgeja Maria Bergoglia o molitvi, duhovništvu, ženah, služenju, katolištvu, neveri …, opis okoliščin odstopa papeža Benedikta XVI. ter nekaj izzivov za Cerkev našega časa, s katerimi se bo moral spoprijeti papež Frančišek.

Knjigi je dodano poglavje Papež Frančišek in Slovenci ter priloga z dokumentarnimi fotografijami iz življenja papeža od otroštva do danes.

Knjigo je napisal italijanski časnikar Saverio Gaeta. Pri Ognjišču so izpod njegovega peresa izdali knjigo Na nebeškem pragu – p. Pij iz Pietrelcine.

Knjigo Papež Frančišek lahko naročite na upravi Ognjišča, po telefonu 05 61 17 220, v poslovalnicah Ognjišča v Kopru, Ljubljani in Kranju ali pa prek spleta na naslovu: http://knjigarna.ognjisce.si

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...