Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Copacabana polna mladih (foto: SDM 2013)
Copacabana polna mladih

VIDEO: SDM, Rio, 28. 7. 2013

Svet | 28.07.2013, 10:09

V Riu de Janeiru, kjer poteka letošnji svetovni dan mladih, se je ob 15. uri po našem času začela sklepna sveta maša, ki jo je daroval papež Frančišek. Ob koncu je sledila opoldanska molitev Angelovega čaščenja, sveti oče pa je ob tem napovedal kraj prihodnjega srečanja mladih, ki bo leta 2016 na Poljskem. Papež je sicer danes nagovoril še koordinacijski odbor latinskoameriških škofovskih konferenc, se srečal s prostovoljci svetovnega dneva mladih, opolnoči po našem času pa je sklenil svoj obisk v Braziliji. V Rimu ga pričakujejo jutri malo po 11. uri dopoldne.

Slovo

Papež se je od Brazilije poslovil okoli polnoči po našem času. Svoje prvo mednarodno potovanje je označil za nepozabno potovanje, polno lepih trenutkov. Svoj kratek nagovor je imel na mednarodnem letališču v Riu, kjer so se od njega poslovili brazilski podpredsednik Michel Temer ter drugi politični in cerkveni voditelji.

V svojem govoru se je papež zahvalil vsem, ki so prispevali k temu, da je bil svetovni dan mladih v Riu tako posebno doživetje. Papež je dogodek opisal kot pristno izkušnjo rasti v veri. Nato je neposredno nagovoril mlade, rekoč, da so pravi protagonisti svetovnega dneva mladih.

Papež se poslavja od Brazilije
Papež se poslavja od Brazilije © Radio Vatikan
»Naj vas Bog blagoslovi za čudovito pričevanje vašega življenja in za vaše močno in veselo sodelovanje v preteklih dneh. Mnogi od vas ste sem prišli kot učenci. Ne dvomim o tem, da boste vsi od tod odšli kot misijonarji

Papež Frančišek je izrazil upanje, da bodo semena svetovnega dneva mladih obrodila sadove in sprožila novo pomlad.

»Vedno bom svoja upanja polagal v mlade Brazilije in mlade po svetu: prek njih Kristus pripravlja novo pomlad po vsej zemlji. Videl sem prve sadove in vem, da bodo drugi veselo poželi žetev

Papež je svoj govor končal z omembo Naše Gospe iz Aparecide, ki ji je zaupal svetovni dan mladih. Medtem ko je dejal, da že pogreša Brazilijo, je, kot vedno, prosil, naj molimo zanj in njegovo poslanstvo.

Sklepna maša: pojdite, ne bojte se, služite!

Na znameniti plaži ob obali Atlantskega oceana Copacabani se je dopoldne zbrala trimilijonska množica. Sodelovanje pri sveti maši so ob vstopni pesni začeli s skupno koreografijo nepregledne množice mladih, ki bo za vse gotovo nepozabno doživetje. Svete maše sta se med drugimi udeležili tudi predsednica Brazilije Dilma Rousseff in Argentine Cristina Fernandez de Kirchner ter bolivijski predsednik Evo Morales. Uvodni pozdrav nadškofa Ria de Janeira, mons. Temepeste je izražal prisrčno hvaležnost svetemu očetu ter hkrati napovedal, da jim bo z jutrišnjim dnem manjkal nekdo, ki jih je globoko osrečil.

Papež: maša na plaži Copacabana
Papež: maša na plaži Copacabana © Radio Vatikan
Papež Frančišek je nagovor med sveto mašo začel z Jezusovim naročilom: »Pojdite in naredite vse narode za moje učence« (Mt 28,19). Po čudovitem doživetju sodelovanja na tem svetovnem dnevu mladih, ko so ti skupaj s svojimi vrstniki z vsega sveta živeli vero, jim je zastavil vprašanje, kaj sledi in na to vprašanje tudi z veliko jasnostjo odgovoril:

Zdaj moraš iti, zdaj moraš to izkušnjo posredovati drugim.« Jezus te vabi, da postaneš učenec s posebno nalogo. Kaj nam, v luči božje besede, ki smo jo slišali danes, Gospod pravi? Spomnil je na tri besede: pojdite, ne bojte se in služite.“

Potem, ko so v Riu doživeli čudovito izkušnjo srečanja z Jezusom skupaj z ostalimi in občutili veselje vere, ta izkušnja ne sme ostati zaklenjena v njihovem srcu ali samo v mali župnijski skupini, gibanju ali skupnosti.

Nato je sv. oče spomnil, da je Jezus dejal: „Pojdite!“ in ni rekel »če želite, če imate čas«. Deliti izkušnjo vere je naročilo Boga vsej Cerkvi in to vključuje tudi mlade. Ne gre za željo po prevladi ali moči, temveč za moč ljubezni, ki izvira iz dejstva, da je Jezus prišel med nas in nam ni daroval le del samega sebe, temveč popolnoma vsega. Jezus pa nas ne le pošilja, temveč nas tudi spremlja pri izpolnjevanju našega poslanstva ljubezni. Ob zgledu velikega apostola Brazilije blaženega Joséja iz Anchiete, ki se je odpravil oznanjat z 19 leti, je spomnil, da je prav mladost pravi čas za oznanjevanje polno navdušenja, ustvarjalnosti in veselja.

Drugo naročilo papeža Frančiška mladim ob sklepu svetovnega dneva je: Ne bojte se!

»Ne bojte se!« Ko se odpravimo oznanjevat Kristusa, je on sam tisti, ki hodi pred nami in nas vodi. Ko je svoje učence poslal oznanjevat, jim je obljubil: »Jaz sem z vami vse dni do konca sveta.« (Mt 28,20). In to velja tudi za nas! Jezus nas ne zapusti, nikoli vas ne zapusti. Vedno vas spremlja. In Jezus tudi ni rekel: »Eden od vas naj gre«, ampak »Pojdite«: poslani smo skupaj. Dragi mladi, zavedajte se, da vam pri oznanjevanju družbo delata vsa Cerkev in tudi občestvo svetnikov. Ko se izzivov lotimo skupaj, smo močni, odkrijemo možnosti, ki zanje sploh nismo vedeli, da jih imamo.“

Zadnje naročilo papeža Frančiška mladim je: služite. Spomnil je na apostola Pavla, ki je v oznanjevanju samega sebe naredil za »služabnika vseh«. Oznanjati pomeni osebno pričevati za Božjo ljubezen. Potrebno je premagovati sebičnost, služiti in se skloniti za umivanje nog našim bratom, kot je to storil Jezus.

Pojdite, ne bojte se in služite. Če sledite tem trem besedam, boste izkusili, da je tisti, ki evangelizira, evangeliziran, da tisti, ki posreduje veselje vere, veselje tudi prejema.

 

Papež prostovoljcem: plavajte proti toku!

Ob sklepu svojega prvega mednarodnega potovanja v Brazilijo se je papež v kongresnem središču v Riu de Janeiru srečal s 15. tisoč prostovoljci, ki so pomagali organizirati svetovni dan mladih. Papežev nagovor v portugalščini je večkrat prekinila navdušena množica mladih.

V nagovoru se je papež osredotočil na tri temeljne odločitve, s katerimi se morajo mladi soočiti v življenju. Nekateri se odločijo, da bodo postali duhovniki ali redovniki. Ti se po papeževih besedah ne smejo bati odgovoriti na Božji klic. Drugi izberejo zakonsko življenje, ki je po papeževih besedah prav tako velika odgovornost.

„Vabim vas, da ste revolucionarji, da plavate proti toku. Vabim vas, da se uprete kulturi, ki je usmerjena le v začasno in vas končno privede do tega, da mislite, da niste sposobni sprejeti odgovornosti, da niste sposobni zares ljubiti. Jaz pa zaupam v vas in molim za vas. Imejte pogum plavati proti toku.

Tistim, ki se še niso odločili, kateri poti bodo v življenju sledili, je papež v nasvet prebral naslednji odlomek iz Svetega pisma: „Prosi Gospoda in On ti bo pokazal pot. Mladi Samuel je poskušal Gospodov glas, ki ga je klical, vendar ni vedel, kaj naj reče. S pomočjo duhovnika Elija je na koncu le odgovoril: 'Govori Gospod, tvoj hlapec posluša'. Tudi vi lahko vprašate Gospoda: Kaj želiš od mene?

Ob sklepu se jim je papež zahvalil za njihovo delo in da so svetovni dan mladih 2013 naredili za nekaj tako posebnega. Kot smo že navajeni, je vse zbrane tudi prosil, naj molijo zanj. Zatem se je odpravil na letališče in spet sam nesel svojo torbo.

Nedelja, 28. julija 2013 (po naših urah)

 

15.00 Sveta maša na plaži Copacabana (papeževa homilija)

Molitev Angelovega čaščenja (papežev govor)

19.00 Kosilo s papeževim spremstvom v Sumareju

21.00 Srečanje z koordinacijskim odborom latinskoameriških škofovskih konferenc (CELAM) (papežev govor)

21.40 Slovo od rezidence Sumare

22.30 Srečanje s prostovoljci 28. SDM (papežev govor)

23.30 Poslovilna slovesnost na mednarodnem letališču Galeão/Antonio Carlos Jobim v Riu (papežev govor)

24.00 Odhod proti Rimu

Svet, Cerkev po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.