Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Ustvarjeni smo za sobivanje (foto: SDM 2013)
Ustvarjeni smo za sobivanje

VIDEO: SDM, Rio, 25. 7. 2013

Cerkev po svetu | 25.07.2013, 09:30 Marjana Debevec

Potem ko je papež Frančišek včeraj obiskal Marijino svetišče v Aparecidi in bolnišnico za zdravljenje odvisnikov, se je nocoj na plaži Copacabana prvič srečal z mladimi. Pred tem je v mestni hiši na slovesnosti prejel ključe Ria de Janeira, blagoslovil pa je tudi olimpijske zastave. Zatem je obiskal favelo, revno četrt v Riu de Janeiru, kjer se je srečal s skupnostjo Varginha v četrti Manguinhos. Nenapovedano pa se je srečal tudi z argentinsko mladino.

Dodati Kristusa v naša življenja

Papež je v pridigi med prvim srečanjem z mladimi poudaril, da je treba 'dodati Kristusa' v naša življenja. Tako bo naše življenje dobilo nov okus. Na plaži Copacabana v Riu de Janeiru se jih je zbralo več kot milijon.    

Po dolgi poti v svojem papamobilu med množico mladih, ki jih ni motilo slabo vreme, je papež prišel do glavnega odra. Tam ga je pozdravila množica barv in glasba, skupina 150-ih mladih pa je izvedla posebno koreografijo. Pet izmed njih, ki so predstavljali vse dele sveta, je nato uradno pozdravilo papeža v Riu. Papež Frančišek je v svojem pozdravnem govoru omenil svojega predhodnika Benedikta XVI., ki je zasnoval ta svetovni dan mladih.

»Pošiljamo mu pozdrave in aplavz. Preden sem prišel v Brazilijo sem govoril z njim in ga prosil, naj me na tem potovanju spremlja z molitvijo. Pritrdil je in dodal, da nas bo spremljal po televiziji. Tako, da nas sedaj gleda.«

Copacabana
Copacabana © Radio Vatikan

Papež je nato v pridigi mlade spodbudil, naj Kristusa postavijo v središče svojega življenja. To in ne materialne stvari je edina pot, ki vodi v bogato življenje.

»Materialne dobrine, denar in moč lahko povzročijo bežno vznemirjenje, nas preslepijo, da smo srečni, ampak na koncu so vedno one tiste, ki posedujejo nas in nas silijo k temu, da si vedno želimo več in nikoli nismo zadovoljni,« je dejal papež in nadaljeval v španščini. »Zelo žalostno je videti mlade, ki so polni, ampak šibki. Mladi morajo biti močni, se hraniti iz vere in se ne prenasititi drugih stvari

»Dodajte Kristusa« v svoje življenje, položite svoje zaupanje vanj in nikoli ne boste razočarani!«

Vera v naših življenjih povzroči revolucijo, ki bi jo lahko imenovali Kopernikova, ker iz središča odstrani nas in tja postavi Boga; vera nas potopi v njegovo ljubezen in nam daje varnost, moč in upanje, je še dejal papež.

 

Papež mladim Argentincem: Cerkev mora stopiti na ulice!

Vera ni mešanica vsega, ne razvodenite jo!“. S temi besedami je papež včeraj opoldne po brazilskem času pozdravil mlade Argentince, ki se udeležujejo svetovnega dneva mladih. Srečanje z njimi sicer ni bilo v programu njegovega obiska Brazilije, je bilo pa zato polno čustev in topline.

Mladi so napolnili čudovito katedralo v Riu di Janeiru, med njimi pa so bili tudi argentinski škofje, ki jih je papež ganjen objel. V nagovoru jim je papež takoj povedal, kaj pričakuje od svetovnega dneva mladih:

Želim, da bi Cerkev stopila na ulice; želim, da se obranimo vsega kar je posvetnega, lagodnega, klerikalnega in zaprtega vase. Župnije in razne ustanove so narejene zato, da bi bile med ljudmi, sicer postanejo dobrodelne organizacije in Cerkev ne more biti dobrodelna organizacija!“

V družbi, ki povzdiguje kult denarja, lahko po papeževih besedah zasledimo dva vidika skrite evtanazije: mladi so izključeni zaradi pomanjkanja dela, ostarelim pa ni dovoljeno govoriti in delovati. „Mladi se morate boriti za vrednote, pa tudi starejši ne smejo biti tiho. Starejši, odprite usta in nam prenesite modrost narodov“, je dejal papež. Zatem je dodal, da vera v Jezusa Kristusa ni šala, ampak je kamen spotike za mnoge. Pohujšani so nad tem, da je Bog postal eden izmed nas, da je umrl na križu. Križ še vedno ostaja pohujšanje, vendar je edina gotova pot, je dejal papež. Ob sklepu pa jih je še povabil, naj vere ne razvodenijo. „Prosim vas, ne zmešajte vere v Jezusa Kristusa. Imamo pomarančno mešanico, jabolčno mešanico, bananino mešanico, vendar prosim vas, ne pijte mešanice vere. Vera je celovita, ne morete je pomešati. To je vera v Jezusa, v Božjega Sina, ki je postal človek, ki me ljubi in je umrl zame“, je mladim Argentincem še položil na srce sveti oče.

Papež obiskal favelo

apež Frančišek je popoldne obiskal favelo, revno četrt v Riu de Janeiru, kjer se je srečal s skupnostjo Varžinja v četrti Mangunjos. V tamkajšnji preprosti župnijski cerkvi je papež blagoslovil nov oltar ter se nato kljub dežju peš podal do bližnjega nogometnega igrišča, kjer ga je pričakala lokalna skupnost. Spregovoril jim je o tem, da se bogastvo pomnoži, ko ga podelimo z drugimi. Ob prvem srečanju z mladimi na plaži Copacabana pa je papež mladim priporočil, naj 'dodajo Kristusa' v svoje življenje.

Papež v Faveli
Papež v Faveli © Radio Vatikan
Med potjo od cerkve do nogometnega igrišča so papeža navdušeno pozdravljeni prebivalci favele. Otroci so mu izročili šal nogometnega kluba San Lorenzo in glasno vzklikali. Sveti oče pa jim je z gesto pokazal, kako naj sklenemo roke in se zberejo v molitvi.

Zatem se je odpravil na pot ter ganjeno, s solzami v očeh, pozdravljal te preproste ljudi, ki živijo v veliki revščini. Mnogi so mu želeli podariti kakšen spominek, majico ali kaj drugega. Papež se je ob nekaterih ustavil in poljubil nekaj majhnih otrok, ki so mu jih prinesli. Prav ti ljudje z obrobja družbe so bili namreč zanj še v času, ko je bil nadškof Buenos Airesa, vedno na prvem mestu.

Med potjo je papež vstopil v eno od hiš, pozdravil družino in se z njenimi člani zadržal v pogovoru. Tu po uradnih podatkih živi 1150 ljudi, neuradno pa 2500. Varžinja je skupek zelo revnih hiš, pogosto zgrajenih iz odpadnega materiala s smetišč, ki so praktično zrasle čez noč nekega dne leta 1940. Župnija pa je bila ustanovljena leta 1971. V sklopu četrti Mangunjos so različne favele, Varžinja pa je najmanjša. Napolnili so jo predvsem tujci in drugi brazilski begunci. Okoliš je znan po sporih, tudi oboroženih, med skupinami preprodajalcev in uživalcev drog.

Papež je po približno pol ure prispel na nogometni stadion, kjer sta ga pozdravila mož in žena, predstavnika lokalne skupnosti. Govorila sta o zgodovinskem dnevu, ki bo za vedno zaznamoval njihovo življenje. Papež jih je namreč sprejel z odprtim srcem, kot oče. Zato so ga prosili, da bi ga lahko klicali oče Frančišek. „Vaše življenje je zaznamovano s tem, da se približate ljudem na obrobju“, je dejal mož. Zahvali se mu je za obisk in si postavil vprašanje, zakaj je za svoj obisk izbral prav njihovo revno četrt, ki je bila ustanovljena leta 1940. Družine so si počasi z veliko napora in solz zgradile domove, vedno pa jih je spremljal tudi Božji blagoslov, je poudaril. Kljub nasilju in drugim težavam, so šli vedno naprej in vztrajali v dostojanstvu. Spregovoril je o ljudeh, ki vsak dan čistijo ulice in skrbijo za življenje prebivalcev. Papežev obisk pa jih je postavil v središče mednarodne javnosti. „Do zdaj smo bili v medijih samo zaradi nasilja ali poplav“, je dejal predstavnik tamkajšnje skupnosti. Povedal je, da so bili leta 1971 bili blagoslovljeno z novo kapeloin dejal: „ Z ženo sva bila vedno vključena v pastoralno delo. Sva del skupnosti, ki se bori za boljšo prihodnost. Šele sedaj lahko najdemo odgovor, zakaj ste nas obiskali: Zato, ker smo majhni, a vendar ostajamo zvesti Bogu“.

Spomnil je, da papež vedno obiskuje obrobja in se mu zahvalil za obisk ter zaželel, da ne bi bil zadnji. Zagotovil mu je, da želijo biti še naprej ponižni Gospodovi služabniki, kot je tudi papež.

Sveti oče je zbrane takole pozdravil: „Dragi bratje in sestre, dober dan! Kako lepo je biti danes tukaj z vami! Ko sem načrtoval potovanje v Brazilijo, je bila moja želja, da bi lahko obiskal vsa področja te dežele, potrkal vsa vrata in prosil za kozarec vode, popil kavo z vami. Želel bi poslušati vsakega od vas. Brazilija pa je tako velika, da ni mogoče trkati na vsa vrata. Zato sem, se odločil, da bom prišel sem, ki predstavljate vsa področja Brazilije. Kako lepo je biti sprejet z ljubeznijo, velikodušnostjo, veseljem. Dovolj je videti že to, kako ste okrasili ulice. Hvala za lep sprejem!“.

Po papeževih besedah je za vsakega človeka pomembno čutiti, da je sprejet. Ko namreč z veseljem sprejmemo neko osebo in podelimo z njo, kar imamo, ne samo ne postanemo revnejši, ampak smo bogatejši. „Vi to delate z ljubeznijo. Dokazujete, da vaše pravo bogastvo ni v stvareh, ampak v srcu. Brazilsko ljudstvo lahko ponudi svetu lekcijo solidarnosti, besedo, ki jo pogosto pozabljamo, ker je neprijetna. Zdi se skoraj kletev“, je dejal papež.

Zato je povabil vse, ki si prizadevajo za družbeno pravičnost, naj se ne utrudijo delati za bolj solidaren in pravičen svet. Nihče ne sme biti neobčutljiv na neenakosti, ki so v svetu. Vsak naj po svojih zmožnostih ponudi svoje sposobnosti za bolj pravičen svet. Pri tem je poudaril pomen kulture solidarnosti, ki nam pomaga v drugem videti ne tekmovalca, ampak brata. Vsi smo namreč bratje. Samo ko smo sposobni podeliti, se obogatimo, je podaril papež. Vse, kar podelimo, se pomnoži. Veličina družbe se kaže v tem, kako skrbi za revne. „Rad bi vam, rekel, da je Cerkev zagovornica vseh, ki trpijo zaradi nepravičnosti.“ Zato želi po papeževih besedah sodelovati z vsemi, ki si prizadevajo za celosten razvoj človeka in vseh ljudi. „Seveda je treba dati kruh lačnemu. Še večja pa je lakota po sreči, ki jo lahko nasiti le Bog.“ Po papeževih besedah ni pravega razvoja družbe brez spoštovanja življenja, družine, celostne vzgoje, zdravja, varnosti, v prepričanju, da se nasilje lahko premaga le s spremembo človeškega srca.

Ob sklepu je papež nagovoril še mlade, ki jih je v vsej Braziliji zelo veliko. „Vi, dragi mladi ste še posebej občutljivi na nepravičnost. Pogosto pa ste razočarani nad korupcijo, nad ljudmi, ki namesto skupnega dobrega iščejo svoj interese. Ne obupajte, ne izgubite zaupanja, ne pustite, da vam ugasne upanje“, jih je odločno povabil papež in dodal, das e lahko življenje spremeni in da se tudi človek lahko spremeni. „Iščite dobro in premagujte zlo. Cerkev vas spremlja in prinaša največje Dobro, ki je Kristus, da bi imeli življenje v polnosti“, je dejal papež in svoj nagovor takole sklenil: „Danes vsem vam, posebej prebivalcem Varginhe, pravim: niste sami. Cerkev je z vami. Papež je z vami. Vsakega od vas nosim v svojem srcu in nosim s seboj tudi vaše želje in hrepenenja. Vse zaupam Devici iz Aparecide in vam podeljujem svoj blagoslov.“

V Vsrginhi po uradnih podatkih živi 1150 ljudi, neuradno pa 2500. Gre za skupek zelo revnih hiš, pogosto zgrajenih iz odpadnega materiala s smetišč, ki so praktično zrasle čez noč nekega dne leta 1940. V sklopu četrti Manguinhos so različne favele, Varginha pa je najmanjša. Napolnili so jo predvsem tujci in drugi brazilski begunci. Okoliš je znan po sporih, tudi oboroženih, med skupinami preprodajalcev in uživalcev drog.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...