Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

SDM, Rio, 23. 7. 2013

Cerkev po svetu | 24.07.2013, 04:00 Marta Jerebič

Z uvodno sveto mašo, ki je sinoči potekala na plaži Copacabana v Riu de Janeiru, se je sinoči začel letošnji svetovni dan mladih. Mašo je daroval tamkajšnji nadškof Orani Joao Tempesta, ki je v mlade povabil, naj vsemu svetu širijo nalezljivo veselje in mir Jezusa Kristusa.

Najboljše darilo, ki ga lahko damo drugim, je prisotnost Kristusa, ki nas napolnjuje z ljubeznijo in razdajanjem, je dejal nadškof in dodal, da mladostno navdušenje povsod kaže obraz mladega kristjana, ki si prizadeva za to, da bi pričevanje resnično krščanskega življenja združil z družbenimi posledicami evangelija. Poklicani smo, da smo protagonisti novega sveta. Prepričan sem, da boste to storili v svojih domačih krajih in državah. Svet potrebuje mlade, kot ste vi, je še v nagovoru dejal nadškof Tempesta.

Msgr. Tempesta je v pogovoru za Radio Vatikan dejal, da gre za latinskoameriški SDM, saj je večina prijavljenih mladih iz Latinske Amerike. Sicer so v Riu prisotni predstavniki iz približno 180 držav sveta.

Kateheze

Mladi se bodo nato od srede do petka udeleževali dopoldanskih katehez. Te bodo v različnih jezikih potekale na več kot 270-ih mestih po Rio de Jeneiru. Največ, 133, jih bo v portugalščini, 50 v španščini, 25 v angleščini, po 15 v italijanskem in francoskem jeziku ter 5 v poljščini.

Kateheze bodo tudi v arabskem, ruskem, grškem, češkem, danskem, hrvaškem in slovenskem jeziku. Slednje bo vodil ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. Kateheza vključuje podeljevanje izkušenj vere z drugimi ter učenje o veri in življenju. Začne se z molitvijo, pesmimi, pričevanjem, različnimi vprašanji in pogovori. Sklene se z mašo.

Festival mladih

Svetovni dan mladih bo imel tudi okoli 600 brezplačnih spremljevalnih dogodkov, ki zajemajo glasbo, razstave, plesne in filmske prireditve ter obisk turističnih točk. Festival mladih bo potekal na različnih mestih po Riu de Jeneiru.

Pripravili so 45 razstav, med njimi je razstava več kot sto del iz vatikanskega muzeja in drugih pomembnih italijanskih muzejev. „Razstave so lahko čudovito sredstvo za oznanjevanje evangelija in predstavljajo globino duše," pojasnjuje Paloma Lladó, španska prostovoljka za to področje.

Tudi prek glasbe se lahko mladi srečajo s Kristusom in Cerkvijo. Temu je namenjenih 19 mest. Predstavilo se bo skoraj 160 glasbenih skupin, ne samo brazilskih, ampak tudi iz drugih držav.

Mladi bodo lahko obiskali tudi več turističnih točk, predvsem 34 cerkva po Riu de Jeneiru. Organizatorji niso izpustili niti plesa in gledališča. V tem se bo predstavilo 60 skupin, ki bodo zastopale 15 narodnosti. Za ljubitelje filmov bo na voljo 200 programov, na katerih si bodo mladi lahko ogledali filme z versko tematiko, ali se srečali z znanimi filmskimi igralci.

 

 

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...