Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Na papežev twitter v latinščini naročenih 123 000 ljudi

Papež in Sveti sedež | 18.07.2013, 08:01 Marta Jerebič

Twitter papeža Frančiška v latinščini ima presenetljivo veliko naročnikov, tako imenovanih sledilcev. Še bolj presenetljivo pa je visoko število odzivov, ki so prav tako v latinščini. Na twitte v latinščini je naročenih 123 000 ljudi, kar je več kot na primer v poljščini, arabščini ali nemščini.

Profesor filozofije na ameriški katoliški univerzi Timothy Noone je v pogovoru za agencijo CNA izrazil presenečenje nad tem, koliko ljudi je sposobno pisati v latinščini, kar nasprotuje mišljenju, da je to mrtev jezik.

Benedikt XVI. je papeški račun za twitte odprl decembra 2012 in je svoja sporočila objavljal v osmih jezikih. Najbolj priljubljena so bila v španščini in angleščini z 2,8 milijona naročniki. Januarja 2013 je bila kot deveti jezik dodana latinščina. Tudi papež Frančišek je svoj twitterski račun odprl kmalu po svoji izvolitvi, sporočila pa objavlja skoraj vsak dan.

Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...