Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Logo SDM 2013 (foto: ARO)
Logo SDM 2013

VIDEO: Papežev program SDM

| 20.07.2013, 07:00 Marta Jerebič

Papež Frančišek si je svoj obisk Ria de Jeneira prilagodil svojemu slogu. Njegov končni program je poln srečanj in bo vseboval tudi druge ključne trenutke, kot je obisk marijanskega svetišča v Aparecidi ter srečanje z bolnimi in prizadetimi ljudmi.

Papež bo z rimskega letališča Fiumicino poletel v ponedeljek ob 8.45. Po skoraj 12 urah poleta bo v Riu de Jeneiru pristal ob 16. uri. Uradna slovesnost ob prihodu s predsednico Dilmo Rousseff ne bo na letališču, ampak v kraju Guanabara zunaj mesta.

Papež si bo nato privoščil nekaj počitka v rezidenci tamkajšnje nadškofije. Prvi dan v Braziliji tako na programu nima nobenih srečanj, da si bo opomogel od časovne razlike.

V sredo bo papež s helikopterjem odpotoval v svetišče Naše gospe iz Aparecide, ki je od Ria oddaljeno približno 120 kilometrov. Tam bo daroval mašo in se pri kosilu srečal s skupino bogoslovcev. Na poti nazaj bo obiskal tudi bolnišnico sv. Frančiška Asiškega, kjer se zdravijo bolniki z AIDS-em.

V četrtek bo papež prejel zlate ključe mesta Rio in blagoslovil olimpijske zastave. Nato bo obiskal slum Manguinhos, kjer živi 50 tisoč ljudi. Ob 18. uri se bo udeležil prvega množičnega srečanja z mladimi romarji na obali Copacabana.

V petek bo spovedal nekaj mladih, nato pa se bo srečal s skupino mladih zapornikov. Zvečer bo vodil slovesnost križevega pota po ulicah Ria, kjer bo molil za mlade in izzive, s katerimi se soočajo.

V soboto se bo papež v osrednjem gledališču udeležil srečanja s politiki in podjetniki. Zvečer bo vodil molitveno bdenje z mladimi, ki se ga bo udeležilo več kot milijon ljudi.

V nedeljo bo sklenil srečanje z mašo na prostem. Napovedal bo tudi kraj prihodnjega svetovnega dneva mladih.

Pred odhodom domov se bo srečal z latinsko ameriškimi škofi oziroma njihovimi predstavniki.

Letalo svetega očeta bo v Rimu pristalo v ponedeljek, 29. julija, ob 11.30. Po tako natrpanem urniku si bo papež Frančišek in njegovo spremstvo gotovo privoščilo nekaj prostih dni.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...