Alen SalihovićAlen Salihović
Damijana Medved (foto: Klemen Medved)
Damijana Medved

Demenca je bolezen, ki boli tudi svojce obolelega

| 20.06.2013, 12:46

Demenca je bolezen, ki je v Sloveniji v zadnjem času v porastu. Ta hip naj bi bilo tako pri nas okrog 30.000 dementnih bolnikov. Če vemo, da je to bolezen, ki pomembno zaznamuje tudi svojce obolelega, je tako prizadetih ljudi zaradi demence še nekajkrat toliko. Zato sem junijsko oddajo Modrost v očeh posvetila prav tej bolezni.

Demenco lahko povzročijo različne dolgotrajne ali napredujoče bolezni, ki uničijo možganske celice. Bolezen se kaže z motnjami spomina, mišljenja, orientacije, razumevanja, računskih zmožnosti, učnih sposobnosti ter govornega izražanja in presoje. Običajno jih spremlja zmanjšanje sposobnosti za obvladovanje čustev, socialnega vedenja ali motivacije.

V goste sem povabila dr. Aleša Kogoja, vodjo gerontopsihiatrije na Psihiatrični kliniki v Ljubljani in Lidijo Bašič Jančar, socialno delavko v domu upokojencev Domžale.

Dr. Aleš Kogoj je eden tistih, ki s svojimi predavanji o demenci za splošno in strokovno javnost pomaga destigmatizirati to bolezen in tako olajšati soočenje z njo.

V pogovoru nam je predstavil dejstva o demenci, kateri so dejavniki tveganja, kako je moč lajšati bolezenske znake, kako se z demenco soočijo svojci in kakšna je pot ukrepanja, če sumimo, da smo sami ali kdo od naših bližnjih zboleli za demenco. Kot pri vseh drugih boleznih, tudi tu velja, da z obiskom zdravnika ne gre odlašati.

Predvsem o tem, kako se z demenco soočajo svojci obolelega pa sem se pogovarjala z Lidijo Bašič Jančar, ki nam je v pogovoru predstavila tudi, kako je za dementne bolnike poskrbljeno v domu upokojencev Domžale, kjer dela kot socialna delavka.

Dom upokojencev Domžale je tudi ena tistih ustanov, ki v sodelovanju s Knjižnico Domžale organizira Alzheimer caffe. To je mednarodno znana oblika druženja, ki je namenjena sodelovanju, pogovorom, izmenjavi izkušenj in pomoči ljudem, ki so povezani z demenco. Na Alzheimer caffe torej lepo vabijo tako bolnike kot njihove svojce in prijatelje, prostovoljce in tudi strokovno osebje, ki se s to boleznijo srečuje.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...