Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Vlak otrok: 250 otrok se bo srečalo s papežem

Papež in Sveti sedež | 22.06.2013, 07:00 Marta Jerebič

Več kot 250 otrok bo jutri dobilo enkratno priložnost, da vidijo papeža. V Vatikan se bodo pripeljali s posebnim vlakom. Na njem bodo otroci, stari od šest do deset let, ki trpijo zaradi psihosocialnih problemov. Dogodek bo potekal pod okriljem Papeškega sveta za kulturo pod naslovom Vlak otrok: potovanje skozi lepoto.

Potovanje 250 otrok in njihovih spremljevalcev se bo začelo v Milanu, imelo bo postanka v Bologni in Firencah, cilj pa bo železniška postaja v Vatikanu. Čeprav prihajajo iz različnih dežel, je vsem nekaj skupno. Kljub mladosti se vsak izmed njih srečuje s socialnim in družinskim problemom.

Ta program smo začeli za otroke. Namenjen je tistim, ki zaradi težkega socialnega položaja ali v družini niso nikoli imeli priložnosti za takšno potovanje. Na tej pobudi delamo od decembra z različnimi agencijami, ki se ukvarjajo z otroki,“ je na tiskovni konferenci povedala organizatorica 'otroškega vlaka' dr. Patricia Martínez.

Predsednik papeškega sveta za kulturo kardinal Gianfranco Ravasi pa je povedal, da bodo prišli na vlak otroci iz treh različnih mest. Vsak bo s seboj prinesel svojo izkušnjo, bodisi poučno ali kulturno. Svoje mesto bo imelo tudi duhovno izkustvo.

Papež bo otroke sprejel v dvorani Pavla VI. v Vatikanu. Hitri vlak si bodo sposodili pri omrežju italijanskih železnic. Ustavil se bo prav na vatikanski železniški postaji. Zadnji del vožnje ga bo morala vleči lokomotiva, ker najmanjša država na svetu v tračnicah nima električnega voda.

Pobudo so sodelujoči centri za otroško skrbstvo toplo sprejeli. Pred prihodom v Rim bodo otroci obiskali katedrale po drugih znamenitih italijanskih mestih, na primer v Milanu, Firencah in Bologni. Organizatorji upajo, da bodo projekt v prihodnje lahko pripravili tudi drugje po svetu.

Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.