Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Irak: kristjani se čutijo izolirani

Cerkev po svetu | 19.06.2013, 07:48 Marta Jerebič

V Vatikanu poteka zasedanje Združenja organizacij za pomoč vzhodnim Cerkvam. Namenjeno je razmeram kristjanov v Egiptu, Iraku, Siriji in Sveti deželi.

Na srečanju sta koptski patriarh Ibrahim Issac Sidrak in kaldejski patriarh Raphael I. Sako ponudila razumevanje sedanjih razmer, v katerih se nahajajo kristjani na Bližnjem vzhodu. To bo v pomoč katoliškim organizacijam pri podpiranju poslanstva vzhodnih Cerkva in njihovemu ekumenskemu in medverskemu prizadevanju za mir. Posebno pozornost namenjajo vojni v Siriji, o čemer bo govoril apostolski nuncij v Damasku Mario Zenari. O razmerah v Jeruzalemu in ostalih krščanskih svetih krajih pa bosta spregovorila kustos Svete dežele Pierbattista Pizzaballa in apostolski delegat v Jeruzalemu Giuseppe Lazzarotto. Udeležence zasedanja bo jutri sprejel tudi papež Frančišek.

Kaldejski patriarh Raphael I. Sako je v pogovoru za Radio Vatikan povedal, da se kristjani v Iraku čutijo izolirani: „Razmere so zelo zapletene. V Iranu so se izboljšale, medtem ko se v Siriji in drugih državah ponavlja iraški primer. Žal se izseljevanje kristjanov nadaljuje, zato se počutimo nekoliko izolirani: nihče nas ne podpira. Edino duhovno, moralno in politično podporo prejemamo s strani Svetega sedeža. Kristjanom je treba pomagati, da bodo imeli ključno vlogo v družbenem in političnem življenju. Ni dovolj samo diplomatska prisotnost. Treba se je soočiti z mnogimi izzivi. Če bi se nadaljevalo izseljevanje, v teh državah ne bi bilo več kristjanov, kar bi bila velika izguba.

Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...