Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
EU zastave (foto: Wikimedia Commons)
EU zastave

Bomo dobili novo največje prostotrgovinsko območje na svetu?

Svet | 18.06.2013, 16:08 Andrej Šinko

Evropska unija in Združene države Amerike so sprožile pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu. Zeleno luč so ob začetku vrha na Severnem Irskem skupaj prižgali zbrani evropski voditelji in ameriški predsednik Barack Obama.

Prostotrgovinsko območje na obeh straneh Atlantika bi bilo z 800 milijoni prebivalcev največje na svetu in ob tem tudi najmočnejše po kupni moči. Skupaj namreč povezava in ZDA zaležeta kar za polovico svetovnega bruto domačega proizvoda in za tretjino globalnih trgovinskih tokov. Med največjima svetovnima gospodarstvoma se na dan v povprečju izmenjata dve milijardi evrov. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso pravi, da bi to bil najpomembnejši dogovor v zgodovini. „To sta dve največji gospodarstvi na svetu, ki ustvarjata prostotrgovinsko in skupno investicijsko območje. Mislim, da zadeva ni pomembna samo za Evropo in ZDA, ampak ves svet.

Pogajanja o omenjenem dvostranskem sporazumu naj bi se začela prihodnji mesec v Washingtonu. Povezava je mandat zanja dosegla šele po petkovih celodnevnih pogovorih ministrov za trgovino. Francija in še 13 držav povezave je zahtevalo, da je avdiovizualni sektor iz mandata izvzet. S tem so na koncu uspeli.

Kaj bi prinesel prostotrgovinski sporazum?

EU je lani v ZDA izvozila za 292 milijard evrov blaga, uvozila pa za 206 milijard evrov, pri storitvah sta tako izvoz kot uvoz znašala približno 140 milijard evrov. Prostotrgovinski sporazum naj bi odpravil carine za kmetijske in industrijske proizvode ter ovire v trgovini, storitvah, naložbah in javnih naročilih ter necarinske ovire. Pokrival bo tudi pravila o konkurenci, trajnostni razvoj, okolje in intelektualno lastnino. Na obeh straneh Atlantika si od sporazuma obetajo veliko. Evropi naj bi prinesel prinesel približno 119 milijard evrov na leto, ZDA pa 95 milijard.

Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...