Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek na Trgu Sv. Petra  (foto: p. Robert Bahčič, OFM)
Papež Frančišek na Trgu Sv. Petra | (foto: p. Robert Bahčič, OFM)

Papež: Bog je močnejši od zla!

Svet | 12.06.2013, 12:41 Marjana Debevec

Papež Frančišek je pri dopoldanski katehezi spregovoril o Božjem ljudstvu, ki ne predstavlja neke elite, ampak združuje vse ljudi. Gospod po njegovih besedah kliče tudi tiste, ki se čutijo daleč od Njega in od Cerkve, tiste ki se bojijo, ali pa so do vere ravnodušni. Bog kliče tudi tebe, da postaneš del njegovega naroda, je dejal sveti oče, in to dela z veliko ljubeznijo in spoštovanjem.

Člani Božjega naroda po papeževih besedah postanemo tako, da se znova rodimo v Duhu in sicer preko krsta. Gre za Božji dar, ki naj bi ga ohranjali in povečevali v našem življenju. Zakon tega Božjega ljudstva pa je ljubezen. „Gre za ljubezen, ki ni le preprost sentimentalizem, ali nekaj nejasnega, ampak pomeni priznati Boga kot edinega Gospoda svojega življenja, hkrati pa sprejeti bližnjega kot resničnega brata. Premagati moramo ločenosti, boj za prevlado, nerazumevanja in sebičnost“. Kako dolga pot nas še čaka, da bomo to uresničili, je dejal sveti oče in navedel primere vojn in konfliktov v službi, v družini. „Vsak od nas ima simpatije in antipatije, je na koga jezen. Prvi korak, ki ga storimo že danes je ta, da vsaj molimo zanj“, je zbrane povabil sveti oče.

Božje ljudstvo ima po njegovih besedah poslanstvo prinašati upanje in Božje odrešenje v svet. „Okrog nas je, dovolj je odpreti časopise, moč zaznati prisotnost zla, hudiča, ki deluje. Rad pa bi glasno povedal: Bog je močnejši!“, je vzkliknil sveti oče in vse zbrane na Trgu sv. Petra povabil, naj z njim ponovijo ta vzklik. Temne strani življenja se po papeževih besedah lahko spremenijo, če mi prvi prinesemo luč evangelija. Cilj Božjega ljudstva pa je po papeževih besedah polno občestvo z Gospodom v Nebesih, kjer bomo živeli veselje njegove brezmejne ljubezni.

Ob sklepu je papež Frančišek še dejal, da naj bi verniki oznanjali Boga temu pogosto zmedenemu svetu, ki potrebuje upanja. Cerkev naj bi bila kraj Božjega usmiljenja in upanja, kjer bo vsak lahko sprejet, ljubljen in opogumljen, da bi živel po evangeliju. „Zato mora Cerkev odpreti svoja vrata, da bi lahko vanjo vsi vstopili. Mi pa moramo oditi ven in oznanjati evangelij“, je svoj nagovor sklenil sveti oče.

 

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...