Boštjan SmoleBoštjan Smole

V Celovcu prvič zasedal Forum za dialog

| 21.06.2013, 07:24 Matjaž Merljak

V poslopju deželne vlade avstrijske Koroške v Celovcu je v sredo, 19. junija 2013, prvič zasedal tako imenovani Forum za dialog. To je posvetovalno telo, ki je del memoranduma ob dogovoru o dvojezični topografiji na južnem Koroškem.

Predstavnike deželne vlade, deželnega zbora, župane občin z dvojezičnega območja ter zastopnike slovenske narodne skupnosti je na skupni sestanek povabil novi koroški deželni glavar Peter Kaiser (SPÖ), ki prisoja Forumu velik pomen in ga je zato sklical še pred poletnimi počitnicami. Krovne manjšinske organizacije so glavarju v skupnem pismu strnile katalog nerešenih vprašanj ter ga prosile za podporo pri uresničevanju le-teh.

Na seji so navzoči zakoličili delokrog in določili smernice, je po seji dejal deženi glavar Kaiser in poudaril nujnost čim prejšnje ureditve vprašanja slovenske Glasbene šole. Naslednja seja bo zato že 29. julija. Navzoči so prvo srečanje ocenili pozitivno, saj naj bi dalo upanje za konkretne napredke.

Deželna poslanka zelenih na Koroškem Zalka Kuchling je prav tako zadovoljna z rezultati pogovorov Foruma za dialog: "Znova je bilo jasno videti, da je na Koroškem napočilo novo obdobje ter da smo enakopravni partnerji. To je bilo zame zelo osvobajajoče".

Pogovori da so bili zelo plodni, stvarni in vsebinsko jasni, je v izjavi za javnost po poročanju spletne strani slovenskega uredništva ORF zapisala deželnozborska poslanka. Ugotavlja, da je treba spodbujati mladino ter projekte, ki doprinašajo k boljšemu sožitju na Koroškem. "Mladina se za zgodovino in oblikovanje prihodnosti zelo zanima. Zato bi bilo potrebno forsirati projekte, v katere so vpeti mladi obeh narodnih skupnosti, saj le tako lahko pride do odprtega in zahtevam časa primernemu razvoju. Treba je ustvariti politične okvirne pogoje, da projekti, ki so pomembni za prihodnost lahko zaživijo."

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...