Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Praznovanje v San Martinu (foto: Svobodna Slovenija)
Praznovanje v San Martinu

53. obletnica Slovenskega doma San Martin

| 19.06.2013, 11:45 Matjaž Merljak

Slovenska skupnost v San Martinu v severozahodnem predmestju argentinske prestolnice Buenos Aires je praznovala 53. obletnico svojega doma.

Praznovanje je bilo v nedeljo, 19. maja 2013. Začelo se je v zavodu Srca Jezusovega, kjer je sveto mašo daroval Igor Grohar. V kapeli so bile zastave, prišli so ministrantje in tudi verniki v narodnih nošah. Podobi Marije Pomagaj, ki kraljuje pred oltarjem, je šopek prelepih pesmi zapel Slovenski pevski zbor pod vodstvom prof. Lučke Marinček Kastelic.

Po sv. maši so rojaki samo prečkali ulico, saj je Dom ravno nasproti zavoda. Zajtrk so postregli mladci in mladenke. Malo pred enajsto se je v spodnji dvorani začel kulturni program. V imenu odbora je dobrodošlico izrekel dr. Viktor Leber. Nato so stoje sprejeli argentinsko in slovensko zastavo ter zapeli obe himni. Topel pozdrav je bil namenjen vsem gostom: v prvih vrstah so sedeli veleposlanik Republike Slovenije Tomaž Mencin s soprogo, predsednik društva Zedinjena Slovenija prof. Franci Žnidar s soprogo, predsedniki in zastopniki krajevnih Domov in drugih organizacij.

Domača gledališka skupina je uprizorila Uredniške težave
Domača gledališka skupina je uprizorila Uredniške težave © Svobodna Slovenija

Sledil je kulturni program z recitacijami otrok, petjem, video predstavo, plesnimi točkami mladine … Celotni prikaz je lepo potekal, številno občinstvo je bilo zadovoljno in je posamezne točke nagradilo s ploskanjem.

Kar nestrpno so pa gostje že čakali na odrski prizor »Uredniške težave«, ki ga je predstavila domača igralska družina, režiral pa inž. Tone Podržaj. Povsem na koncu so se vsi nastopajoči zbrali na odru za skupinsko fotografijo, doživeli so odobravanje gledalcev in poslovilne besede.

Cvet slovenskega doma San Martin
Cvet slovenskega doma San Martin © Svobodna Slovenija

Praznovanja pa še ni bilo konec. Ura je že bila poldan in bližal se je čas kosila. Domači kuhar se je v družbi pridnih gospodinj spretno sukal okoli velikih loncev. Dr. Jure Rode je zmoli pred kosilom, ki so ga nato mladi prijazno postregli. Ob zvokih ansambla Baires Polka je bila tudi priložnost za ples in kramljanje.

Otroci v San Martinu
Otroci v San Martinu © Svobodna Slovenija

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...