Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Marija Pomagaj (foto: ARO)
Marija Pomagaj

Praznovanje godu Marije Pomagaj

| 14.06.2013, 13:58 Matjaž Merljak

Globoko v slovenski duši in ljudski tradiciji so zakoreninjena praznovanja priljubljenih svetnikov. Beseda »žegnanje« se je ohranila tudi med slovenskimi naseljenci v Argentini in udomačila v mladem rodu.

Slovenska cerkev v Buenos Airesu je posvečena Mariji Pomagaj. Njen praznik je 24. maja, slovesno pa ga obhajamo prvo nedeljo po tem datumu, letos 26. maja. Zato smo se to nedeljo zbrali najprej k sv. maši, ki jo je daroval delegat dr. Jure Rode ob somaševanju lazarista Daneta Vrečarja SDB, za vse žive in pokojne dobrotnike Slovenske hiše in za vse, ki so pokopani v cerkvi.

 

Žegnanje v Buenos Airesu
Žegnanje v Buenos Airesu © Svobodna Slovenija

Pri pridigi je dr. Rode omenjal liturgični praznik Svete Trojice, ki je sovpadal s to nedeljo; praznik Marije Pomagaj; in bližino godu blaženega Lojzeta Grozdeta. Poudarjal je tudi, da je ta naša cerkev spominskega značaja, saj je versko središče skupnosti, ki izhaja iz katoliške tradicije tistih, ki so se borili za vero, dali svoja življenja, njih svojci pa so ponesli to zvestobo v svet in jo ohranjajo v Argentini. To poosebljajo tudi relikvije blaženega Grozdeta, ki so ustoličene v naši cerkvi.

Dr. Jure Rode moli za blagoslov
Dr. Jure Rode moli za blagoslov © Svobodna Slovenija
Glasbeni del svete maše so imeli to pot na skrbi mladi, ob spremljavi kitar. To je skupina, ki se pripravlja na udeležbo na Svetovnem dnevu mladih v Rio de Janeiro, kamor bodo potovali na srečanje s papežem Frančiškom. Zaključno zahvalno pesem je pela vsa cerkev, ob orgelski spremljavi prof. Andrejke Selan Vombergar.

Po maši je bilo v dvorani škofa Rožmana slavnostno kosilo. Dvorana je bila za to priložnost lepo okrašena, velika slika Marije Pomagaj je bila na odru med cvetjem. Dr. Rode je najprej pozdravil vse navzoče, posebej še veleposlanika Tomaža Mencina in gospo, predsednika Zedinjene Slovenije prof. Francija Žnidarja in gospo in predstavnike vseh organizacij. Zahvalil se je vsem, ki so na kakršenkoli način pomagali ob pripravi dneva. Posebej pa je čestital gdč. Angelci Klanšek, na pragu njenega 90-letnega rojstnega dne.

Sledilo je kosilo, v pripravi in postrežbi Zveze slovenskih mater in žena.

Slavje žegnanja smo zaključili s petimi litanijami Matere Božje, tako drage slovenskemu srcu. Petje je vodila priložnostna skupina, pod vodstvom Andreja Selana in ob spremljavi Janeza Žnidarja. Sledil je blagoslov z Najsvetejšim in pesem Marija skoz´ življenje. Z veselim srcem smo se vračali na svoje domove.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...