Alen SalihovićAlen Salihović
Brimanci v Augsburgu (foto: Janez Pucelj)
Brimanci v Augsburgu

Sveta birma v Augsburgu

| 12.06.2013, 15:00 Matjaž Merljak

V soboto, 8. junija 2013, je doživela slovenska skupnost v Augsburgu slovesen, lep dogodek. Bil je duhovno bogat dan za farane te skupnosti in za goste, ki so se jim pridružili iz okoliških župnij Stuttgarta, Ulma, Münchna. Obhajali so praznik svete birme.

Trije otroci so prejeli zakrament, dar Svetega Duha. Podelil jim ga je soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf, ki je narodni ravnatelj za duhovno oskrbo Slovencev po svetu. Samo za ta dan je pripotoval med augsburške rojake in se takoj po slovesnosti vrnil v domovino.

Obred se je začel ob 10h z majhno zadrego, ni bilo še vseh birmancev. Zaradi ovir na cestah se družina iz Kemptna ni mogla pravočasno prebiti do Augsburga. Izseljenske razmere pač, kjer se je treba prilagoditi sproti nastajajočim dejstvom, ki zahtevajo svoj davek. Vendar z mašo tudi ni bilo mogoče odlašati, saj je moral škof še ta dan priti domov. Prepustimo se moči od zgoraj, ki more urediti tisto, kar mi ne moremo, je spodbudil zbrano božje ljudstvo župnik Roman Kutin na začetku maše.

In res so sredi pridige prikorakali v cerkev prisilni zamudniki. Škof je napovedal, da bo birma na koncu maše, da se mi vsi predvsem pa birmanci malo otresejo nervoze in zberejo svoje misli k skrivnosti duhovnih darov, zaradi katerih se je zbralo današnje oltarno občestvo v samostanski cerkvi v središču mesta, kjer slovenska skupnost obhaja redno nedeljsko mašo.

Škof Peter je v pridigi spodbujal birmance, botre in starše k zvestobi Bogu v vsakdanjem življenju. Priporočal jim je, naj se ne bojijo spregovoriti o veri in krščanskem življenju v družini. Predvsem pa naj molijo, vsak dan naj se v molitvi bližajo Bogu. Molitev je dihanje duše. Telo potrebuje kisik, duša potrebuje Svetega Duha. Brez tega ne preživi ne telo ne duša.

Na koncu maše ob prejemu zakramenta je nastala v cerkvi tihota, ki je govorila sama po sebi, da so verniki z birmanci doživljali milostni trenutek zelo globoko v svojem srcu. Navzoče je prevzela hvaležnost za blagoslovljene trenutke, iz katerih je skupnost zajela novo izkušnjo, da Bog dela vse dobro za nas.

Birmanci z župnikom Romanom Kutinom
Birmanci z župnikom Romanom Kutinom © Janez Pucelj

Slovesnost je s petjem spremljal izredno dober župnijski zbor, ki se je dlje časa požrtvovalno pripravljal na to mašo. Župnik Roman je v zahvalnem nagovoru izpostavil pomembno vlogo zbora za celo faro, kulturno življenje in slovenstvo.

Po maši so bili vsi navzoči povabljeni na skupno kosilo in druženje - agape, ki ga rojaki v izseljenskih razmerah vedno znova doživljajo kot poseben dar narodne skupnosti in kulture.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...