Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Novomašnik Klemen Zalar in nadškof Crepaldi (foto: Slomedia.it)
Novomašnik Klemen Zalar in nadškof Crepaldi | (foto: Slomedia.it)

V Trstu posvečen Slovenec

| 10.06.2013, 16:51 Matjaž Merljak

V tržaški stolnici svetega Justa je bil v soboto, 8. junija 2013, v duhovnika posvečen 33-letni Klemen Zalar iz župnije Dovje v ljubljanski nadškofiji. V tržaški župniji svetega Jakoba je naslednji dan že daroval novo mašo.

Po poročanju portala Slomedia.it, je obred posvečenja vodil tržaški nadškof Crepaldi ob vikarju za slovenske vernike Bedenčiču ter slovenskih in italijanskih duhovnikih. Med drugimi so se ga udeležili tudi konzulka Republike Slovenije v Trstu Eliška Kersnič Zmavc, uradna delegacija tržaške občine s podpredsednikom Carmijem na čelu in svetnikoma Ravalicom in Švabom ter Vitezi božjega groba. Pel je združeni zbor Zveze cerkvenih pevskih zborov. Pomembno vlogo je imela Slovenska zamejska skavtska organizacija, ki je bila prisotna s številnimi člani in je občasno poskrbela za petje in glasbeno spremljavo. Prisotne pa so bile tudi slovenske noše.

Klemen Zalar je Teološko fakulteto in Bogoslovno semenišče obiskoval in zaključil z diplomo v Ljubljani. Diplomsko nalogo je opravil iz kanonskega prava na temo »Odnosi med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo – kronologija dogodkov«. V Trstu deluje že dve leti, deluje v župniji Svetega Jakoba in je od lanskega novembra, ko je gospod Marij Gerdol obnemogel, prevzel pastoralno skrb za Slovence pri Svetem Jakobu. Gospod župnik msgr. Roberto Roza se je tedaj naučil maševati v slovenščini, g. Zalar pa je tedaj začel tedensko imeti pridige, nagovore pri nedeljskih mašah in drugih praznikih.

Novomašni blagoslov Klemena Zalarja
Novomašni blagoslov Klemena Zalarja © Slomedia.it

Novo mašo je Klemen Zalar daroval ob župniku Robertu Rosi in vikarju za slovenske vernike Antonu Bedenčiču ter ob prisotrnosti velikega števila slovenskih in italijanskih duhovnikov in vernikov, bodisi s Tržaškega kot z Goriškega. Med prisotnimi naj omenimo predsednika Sveta slovenskih organizacij Draga Štoko, tržaško občino pa je tokrat zastopal občinski svetnik Igor Švab. Prisotni so bili tudi sorodniki novomašnika in njegov oče. V pridigi je msgr. Franc Vončina orisal življenjsko pot novomašnika in izrazil veliko veselje, da so slovenski verniki tržaške škofije po dolgih osemnajstih letih dočakali talo lep in slovesen trenutek. Vso srečo in čestitke so ob koncu novomašniku izrazili predstavnik cerkvenega pevskega zbora Zobec, predstavnik šentjakobskega kulturnega društva in Ivica Švab v imenu vseh slovenskih vernikov tržaške škofije. Sledila je družabnost v župnjiskih prostorih.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...