Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Z rebalansom proračuna več sredstev za dejavnosti nekdanjega predsednika države

| 20.06.2013, 16:01

Vlada je soglasno sprejela rebalans proračuna za letos. Po besedah premierke Alenke Bratušek je morala to storiti zaradi nerealnega načrtovanja prejšnje vlade. Proračunski primanjkljaj je tako zvišala z dobre milijarde na poldrugo milijardo evrov. Skupne odhodke, ki so v veljavnem proračunu predvideni v višini 9,6 milijarde, namerava z rebalansom oklestiti za 25 milijonov evrov. Večina rezov bo znotraj ministrstev, a omeniti velja, da je hkrati med drugim predvideno povečanje sredstev za dejavnost nekdanjega predsednika države.

Premierka Bratuškova je na novinarski konferenci povedala, da se z rebalansom proračuna za letos prihodki krepko znižujejo, čeprav je vlada upoštevala zvišanje davka na dodano vrednost z letošnjim 1. julijem. Obenem je zagotovila: "Ni predvidenih nobenih novih dodatnih ukrepov." Odhodki se zmanjšujejo le malenkost, a narejenih je bilo kar nekaj prerazporeditev. "Zaradi napačne ocene prejšnje vlade je bilo treba zagotoviti dodatnih 120 milijonov za obresti in 145 milijonov za pokojnine."

Proračunski primanjkljaj za letos je tako zdaj predviden pri 4,4 odstotka bruto domačega proizvoda, kar je 1,6 odstotne točke več od do zdaj načrtovanega. "To je realno. Primanjkljaj, ki ga beležimo v predlogu rebalansa je skladen s primanjkljajem, ki smo ga predvideli v programu stabilnosti," ocenjuje državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar.

Kot so pred sejo vlade povedali nekateri ministri, je rebalans takšen, da še omogoča delovanje bjihovih resorjev. Kmetijski minister Dejan Židan je dejal, da se kohezijski projekti celo pospešujejo, čeprav se sredstva za njegovo ministrstvo zmanjšujejo. Zunanje ministrstvo bo po rebalansu lahko končalo leto, je zatrdil vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec. Kot predsednik DeSUS-a je še povedal, da v predlogu rebalansa ni predvidenega znižanja pokojnin, a dodal, da se bo "ta razprava odprla jeseni, ko bomo pripravljali proračun za leto 2014. Stališče sveta stranke DeSUS je tukaj zelo jasno - da ne moremo pristajati na dodatna znižanja pokojnin". Da rebalans ne bo vplival na delo njegove ekipe, je zagotovil minister za pravosodje Senko Pličanič. Napovedal je, da bo zaradi racionalizacije manj naložb, a zagotavlja, da ne bodo ogrožene ključne, kot so nova sodna stavba, nov zapor in podobno. Na ministrstvu za zdravje bodo ob 21 milijonov evrov, resorni minister Tomaž Gantar pravi, da bodo kljub temu glavne projekte lahko peljali naprej, čeprav bo pri nekaterih nastal manjši zamik.

Vlada po drugi strani nekaterim namenja več proračunskega denarja. Med drugim bo šlo več sredstev za dejavnost nekdanjega predsednika države. "Izid volitev predsednika države je povzročil spremembo v porabi sredstev urada predsednika države. Treba je bilo zagotoviti sredstva za delovanje pisarne predsednika Türka. Poleg tega je bil lani izglasovan zakon, ki je nekdanjemu predsedniku Kučanu zagotavljal določena sredstva. V sprejetem proračunu te okoliščine niso bile upoštevane. Skladno z izračuni, ki jih je pripravil urad predsednika države, je bilo ugotovljeno, da to zahteva 83 tisoč evrov," je pojasnila Vraničarjeva. Na vprašanje novinarjev, koliko sredstev bo prejel Danilo Türk in koliko Milan Kučan, ni odgovorila.

Z rebalansom proračuna več sredstev za dejavnosti nekdanjega predsednika države

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...