Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Predstavniki župnije sv. Jurija s škofom Štumpfom

Slovenija | 13.06.2013, 15:41 Marjana Debevec

Murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf se je torek v samostanu sester klaris v Turnišču srečal s predstavniki župnije Sv. Jurija v Prekmurju. Poleg škofa so bili navzoči trije dekani Ivan Kranjec, Lojze Kozar, Andrej Zrim, nekdanji župnik Martin Vöröš ter 16 članov župnijskega pastoralnega sveta iz omenjene župnije.

Zbrani so na srečanju sprejeli naslednje sklepe: Nekdanji župnik iz omenjene župnije Martin Vöröš odhaja na zdravljenje. Škof Štumpf bo po treh mesecih pri zdravniku preveril, kako poteka rehabilitacija. Če bo le-ta uspešna, bo škof Štumpf preklical suspenz, kar pomeni, da bo takrat po dogovoru z župnijskim upraviteljem Markom Magdičem, ki je prevzel župnijo Sv. Jurija v Prekmurju v upravljanje, Martin Vöröš lahko maševal.

Martin Vöröš lahko ostane na ozemlju župnije Sv. Jurija, vendar ne kot župnik, župnijski upravitelj ali duhovni pomočnik. Pri upravljanju župnije nima nikakršnih pastoralnih, ekonomskih, gospodarskih in upravnih pooblastil. Vsa pooblastila ima župnijski upravitelj Marko Magdič, ki je tudi župnijski upravitelj sosednje župnije Grad. Župnija Sv. Jurij v Prekmurju vsaj še leto dni ne bo imela župnika, ampak jo bo upravljal župnijski upravitelj iz Grada Marko Magdič.

Če bo zdravljenje gospoda Martina Vöröša uspešno, bo v omenjeni župniji lahko sprejel službo duhovnega pomočnika. Soglasje za opravljanje te službe bo moral dati lečeči zdravnik.

Duhovniku Martinu Vöröšu bodo ob strani stali člani ŽPS. Zanj bodo našli primerno stanovanje izven župnišča, ki je v fazi obnove.

Odbor v sestavi nekaterih članov ŽPS bo s pomočjo soboškega dekana Ivana Kranjca in župnijskega upravitelja Marka Magdiča pripravil spokorno dogajanje, ki se bo končalo z veliko spovedjo in sveto mašo, ki jo bo po končanem spokornem dogajanju ob somaševanju duhovnikov soboške dekanije vodil generalni vikar soboške škofije msgr. Franc Režonja. Datum začetka in konca spokornega dogajanja bosta skupaj s člani odbora določila soboški dekan Kranjec in župnijski upravitelj Magdič. Dekan, župnijski upravitelj in člani odbora bodo določili tudi datum, ko se bodo v župnijski cerkvi poleg nedeljskih maš ponovno začeli obhajati tudi drugi zakramenti. V dogovoru z dekanom bo odbor sklical župnijski upravitelj Magdič.

Župnijski gospodarski svet ostaja v isti sestavi, vodita pa ga dekan Kranjec in župnijski upravitelj Magdič. ŽGS ima vse pristojnosti za tekoče opravljanje zastavljenih del.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...