Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Papež o Cerkvi kot Kristusovem telesu

Papež in Sveti sedež | 19.06.2013, 11:19 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci spregovoril o Cerkvi kot Kristusovem telesu, kar je apostol Pavel razvil v prvem pismu Korinčanom. Sveti oče je ob tem poudaril, da Cerkev ni kulturno ali politično združenje, ampak živo telo, ki potuje in deluje v zgodovini.

Telo ima glavo, Jezusa, ki ga vodi, hrani in drži. „Če ločimo glavo od telesa, oseba ne more preživeti. Tako je tudi v Cerkvi: vedno bolj moramo ostati povezani z Jezusom ... in pustiti, da Jezus deluje v nas, da nas njegova beseda vodi, njegova evharistična prisotnost hrani in njegova ljubezen daje moč naši ljubezni do bližnjega.“

Papež je nato poudaril, da biti del Cerkve pomeni biti povezan s Kristusom, s papežem in škofi, hkrati pa pomeni tudi presegati egoizem, medsebojne boje in delitve. „Koliko škode povzroča obrekovanje,“ je opozoril papež in pozval, naj nikoli ne obrekujemo drugih. Omenil je tudi škodo, ki jo Cerkvi povzročajo delitve med kristjani in povedal, kako je zjutraj skupaj molil z protestantskim pastorjem. Tudi katoličani moramo moliti za edinost med nami.

Poziv k pomoči begunskim družinam in k zaščiti življenja

Sveti oče je ob koncu omenil jutrišnji svetovni dan beguncev, ki posebno pozornost namenja begunskim družinam. Dejal je, da smo tem ljudem poklicani pomagati. „Ne moremo ostati neobčutljivi do družin in vseh naših begunskih bratov in sester.“ V luči minule nedelje, ko je na trgu sv. Petra potekal dan za življenje, je pozval k zaščiti življenja na vseh stopnjah. Kristjan je tisti, ki reče da življenju, ki reče da Bogu, je še dejal sveti oče.

Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.