Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

VIDEO: Papež in Bratuškova o gospodarski krizi, prispevku Cerkve na socialnem in šolskem področju

Papež in Sveti sedež | 13.06.2013, 13:48 Marta Jerebič

Papež Frančišek je danes v zasebno avdienco sprejel predsednico slovenske vlade Alenko Bratušek. Ta se je nato pogovarjala tudi z vatikanskim državnim tajnikom, kardinalom Tarcisiom Bertonejem.

Kot sporoča izjava za javnost, ki jo je objavil Tiskovni urad Svetega sedeža, so med srečanjem potrdili dobre odnose med Svetim Sedežem in Republiko Slovenijo. Sogovorniki so izrazili pripravljenost za nadaljevanje konstruktivnega dialoga glede dvostranskih tem, povezanih z odnosi med cerkveno in civilno skupnostjo. Še posebej so ob tem poudarili zgodovinski prispevek Cerkve v življenju države in pomen, ki jo ima varovanje verske svobode za harmoničen razvoj slovenske družbe.

Papež in Bratuškova sta se dotaknila tudi izzivov, s katerimi se Slovenija sooča v gospodarski krizi, govorila pa sta tudi o pomoči, ki jo katoliška skupnost v sodelovanju z državnimi ustanovami, lahko daje na socialnem in vzgojnem področju. Na kratko sta se dotaknila tudi nekaterih mednarodnih izzivov.

Na spletni strani slovenske vlade pa je še zapisano, da sta posebno pozornost namenila prihodnosti mladih in upanju. Predsednica vlade je pojasnila, da se veseli tudi večstranskega sodelovanja in da si tudi v bodoče želi sodelovanj v sklopu različnih večstranskih forumov. Bratuškova je ob koncu obiska papeža Frančiška povabila v Slovenijo.

Bratuškova je s pogovori pri Svetem sedežu končala svoj prvi delovni obisk v Rimu, v sklopu katerega se je včeraj srečala z italijanskim kolegom Enricom Letto in italijanskim predsednikom Giorgiom Napolitanom. Z njima se je pogovarjala o izhodu iz gospodarske in finančne krize doma in v Evropski uniji ter o dvostranskih odnosih. Opravila je tudi vljudnostni obisk pri kardinalu Francu Rodetu.

Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...