Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Papež Frančišek: Odpreti srce za tolažbo Svetega Duha

Papež in Sveti sedež | 11.06.2013, 07:38

Resnična svoboda se rodi takrat, ko Gospodu odpremo vrata srca, je poudaril papež Frančišek med včerajšnjo sveto mašo ter dodal, da zveličanje pomeni živeti v tolažbi Svetega Duha. Evharističnega bogoslužja v kapeli Doma sv. Marte so se udeležili zaposleni na Papeškem svetu za laike in skupina duhovnikov.

Kaj pomeni tolažba za kristjana, je začel pridigo papež Frančišek. Dejal je, da sv. Pavel na začetku Drugega pisma Korinčanom večkrat uporabi besedo tolažba. Apostol narodov govori „kristjanom, mladim v veri“, osebam, ki „so pred kratkim stopile na Jezusovo pot“. Po papeževih besedah so to bili običajni ljudje, ki so našli Jezusa. Ta pomembna življenjska sprememba je potrebovala posebno Božjo moč in ta moč je bila tolažba. „Tolažba je Božja navzočnost v našem srcu,“ je zatrdil Frančišek. A da bi Gospod prišel v naše srce, je potrebno odpreti vrata, potrebno je naše spreobrnjenje.

„Zveličanje je tole: živeti v tolažbi Svetega Duha in ne v tolažbi duha tega sveta. Slednje namreč ni zveličanje, ampak je greh. Zveličanje pomeni hoditi naprej in odpreti srce, da bi vanj prišla ta tolažba Svetega Duha, ki je zveličanje,“ je pojasnil papež Frančišek in dodal, da se glede tega ne moremo pogajati, ne moremo sprejeti malo Svetega Duha in malo duha sveta. Tudi sam Jezus to jasno pove: Ni mogoče služiti dvema gospodarjema. Ali se služi Gospodu ali pa duhu sveta. Frančišek je nadaljeval, da kadar smo odprti za Svetega Duha, lahko razumemo Gospodovo novo postavo: blagre, o katerih govori današnji evangelij. Blagre je mogoče razumeti samo z odprtim srcem, razumejo se iz tolažbe Svetega Duha, ne morejo pa se razumeti samo s človeškim razumom.

»To so nove zapovedi. A če nimamo srca, odprtega za Svetega Duha, bi se zdele kot neumnosti,« je zatrdil papež. Biti ubogi, biti krotki, biti usmiljeni, to niso neke stvari, ki bi nas pripeljale k uspehu. »Če nimamo odprtega srca in če nismo okušali tolažbe Svetega Duha, tega ne moremo razumeti. To je postava za tiste, ki so bili rešeni in so odprli svoja srca za zveličanje. To je postava svobodnih, svoboda Svetega Duha.« Nekdo si lahko uredi svoje življenje po seznamu zapovedi, a to ga navsezadnje ne bo privedlo do zveličanja. Do zveličanja nas lahko privede samo odprto srce.

Papež Frančišek je nadaljeval s vprašanjem, kako to, da nekatere osebe nimajo srca odprtega za zveličanje, in odgovoril, da zato, ker se zveličanja bojijo. Potrebujemo ga, a obenem se ga bojimo. Kajti ko bo prišel Gospod, bomo morali dati vse. On je tisti, ki zapoveduje. Zato se bojimo, kajti zapovedovali bi radi mi, je dejal papež in dodal, da za razumevanje novih zapovedi potrebujemo svobodo, ki se rodi iz Svetega Duha, ki nas tolaži in daje življenje.

"Danes lahko prosimo Gospoda, naj nam da milost, da bi mu sledili, a sledili v svobodi," je povabil papež. "Kajti če mu želimo slediti samo s svojo človeško svobodo, bomo na koncu postali hinavci kot farizeji in saduceji, ki so se prepirali z Gospodom." Hinavščina pomeni, da ne pustimo Svetemu Duhu, da bi spremenil naše srce. "Prosimo za milost, da bi odprli svoje srce za tolažbo Svetega Duha, kajti ta tolažba, ki je zveličanje, nam daje razumeti zapovedi na pravi način," je sklenil pridigo papež Frančišek.

Vir: Radio Vatikan

Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.