Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Cenacolo Škocjan (foto: Mateja FN)
Cenacolo Škocjan

Nočno sonce v skupnosti Cenacolo

| 08.06.2013, 20:09 Mateja Feltrin Novljan

Tokratnega zapisa o Nočnem soncu ne morem napisati z neko distanco, ker se me je preveč dotaknilo. Še danes sem »zadeta« od ljudi, ki niso več »zadeti«. Tokrat sva z Markom odšla na teren, oddaja pa je nastajalo v Škocjanu na Dolenjskem, kjer živi skupnost Cenacolo. Prišla sva, ko so delali na vrtu, v hlevu, kuhinji - tam, kjer pač morajo. Skupaj smo sedli za večerjo, pred njo molili v italijanščini, ki je uradni jezik vseh skupnosti, v miru pojedli odlične špagete in potem so fantje odšli molit rožni venec. Mi smo se pripravljali za neposredni prenos in se izpred hiše v zadnjih minutah preselili v notranjost, saj je prišla nevihta.

Bogu hvala ni bilo toče, saj bi lahko v trenutku uničila trdo prigaran pridelek, ki je zanje bistven. Živijo od Božje previdnosti, povesta Petar in Anže, ki sta naju sprejela. In če ni soli, je hrana pač nezačinjena. A Bog je milosten, ugotavljajo in poskrbi, da imajo vedno ravno prav vsega za vse. Nikoli ne gredo v trgovino, živijo do tega, kar pridelajo in dobijo. Bog ima prostor med njimi, saj fantom pozornosti ne kradejo ne televizija, radio, internet, časopisi …. Vse tisto, brez česar se nam zdi, da mi ne morem več živeti, oni smisel poznajo.

Skupnosti so mednarodne

V slovenski skupnosti je trenutno 23 fantov. V Nočnem soncu so bili naši sogovorniki Boštjan, ki je bil odvisen od alkohola, Ljuboša so zasvojile igre na srečo, Anžeta, Lukaša in Petra pa trde droge. So mednarodna družba, prihajajo iz Slovenije, Poljske, Češke, Bolgarije, Italije, Hrvaške. V tej hiši fantje začenjajo novo pot, brez odvisnosti. Teh je cela paleta in vsak nosi svojo zgodbo, ki je pripeljala človeka do dna in ga na koncu dvignila k svojemu bistvu. Delo, molitev, iskrenost, prijateljstvo so vrednote, na katerih temelji življenje skupnosti, ki jih je ustanovila s. Elvira. To so mednarodne skupnosti, ki živijo po vsem svetu, največ jih je v sosednji Hrvaški, med najbolj obiskanimi in znanimi pa je hiša v Bosni v Medjugorju.

Dan v skupnosti Cenacolo

Fantje vsak dan vstajajo ob šestih zjutraj, potem se srečajo v kapelici. Njihov dan je prežet z molitvijo, saj jim ta kaže pravo pot. Berejo Sveto pismo, Božjo besedo, ki je njihovo vodilo za dan, ki se rojeva. Vsak med njimi pove, kaj ob tem doživlja, to je čas za opravičevanje in načrtovanje. Delovni dan se začne po zajtrku. Vsak odgovorno opravlja svoje delo. Boštjan skupaj s prijateljem čisti hišo, to počne dvakrat na dan. Anže je odgovoren za traktor, ki so mu ga fantje zaupali, Lukaš dela na vrtu in pove, kaj je treba narediti, posaditi, opraviti, skrbi za gozd in za drva, saj z njimi tudi kuhajo. Ljuboš pripravlja jedilnike, Petar razporeja usklajuje delo med vsemi.

Delo na vrtu
Delo na vrtu © Mateja FN

Delo je zanje sredstvo, da se bolje spoznajo in se družijo v svojih spodobnostih, običajno vsako delo opravljata dva. Ob dvanajsti uri imajo kosilo, po njem prosti čas za pogovor ali pa ga izkoristijo za pranje svoje obleke - to počnejo v mrzli vodi, na roke. Delovni dan končujemo ob osemnajsti uri. Sledijo malica, kopanje, preoblačenje, da bi se spet dobili v kapelici, kjer molijo tretji del rožnega venca in se pogovarjajo o tem, kako so preživeli dan. Okoli dvajsete ure je večerja, po njej trenutki prostega časa in potem gredo spat. Ob dvaindvajseti uri ugasnejo luči.

Iskreni pričevalci

Fantje živijo v svoji skupnosti, to je njihov bivanjski prostor, a prihajajo tudi v župnije, kjer pričujejo. To so močne zgodbe, ki smo jih bili deležni tudi v Nočnem soncu. Močno bo nagovoril tudi dan odprtih vrat, ki ga pripravljajo v nedeljo, 16. junija 2013, ob 15. uri. Pripravili bodo igro Gospod je moj pastir in prestavili vse, kar delajo, tudi rožne vence, zapestnice. Če si želite, da bi kdo od fantov pričeval v vaši župniji, šoli … pa jih lahko pokličete na 051/876-964, med 12. in 14. uro.

Cenacolo
Cenacolo © Mateja FN

Prisluhnite iskrenim pričevanjem in spoznajte skupnost Cenacolo v Škocjanu.

 

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...