Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Od petka do petka, 31. maj 2013

Slovenija | 02.06.2013, 19:00 Marjana Debevec

Sklenili smo Marijin mesec maj. Rubriko od petka do petka pa začenjamo z najbolj odmevnim dogodkom na političnem področju.

Evropska komisija je v sredo ocenila reformne in proračunske načrte članic Evropske komisije. Slovenija se je znašla v skupini držav, ki so dobile dveletni odlog za zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja. Pod tri odstotke bruto domačega proizvoda ga mora spraviti leta 2015, a hkrati mora dosledno izvajati že sprejete ukrepe ter opredeliti in izvesti nove. Iz Bruslja nam pošiljajo devet priporočil, v katerih opozarjajo, da je treba očistiti bančne bilance, izvesti ustrezno privatizacijo ter rešiti vprašanje prezadolženih podjetij in še naprej reformirati tako pokojninski sistem kot trg dela. Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn je ocenil, da se je Slovenija odločno lotila reševanja težav. „Tempo sprejemanja reform se je v zadnjih tednih res znatno pospešil. V prizadevanjih za trdne javne finance je Slovenija v ustavo zapisala pravilo uravnoteženega proračuna in spremenila ustavo z namenom omejiti možnost za referendume o fiskalni politiki. Vlada je sprejela ukrepe za izboljšanje stroškovne konkurenčnosti in začela s čiščenjem bančnega sektorja,“ …je pojasnil na novinarski konferenci, a obenem dodal, da našo državo še čaka nekaj dela.

„Izkoristiti mora priložnost in pospešiti reforme, je poudaril. Kot kaže, je vse omenjeno Sloveniji prineslo dodatni dve leti za odpravo presežnega primanjkljaja. Ekonomista Bernard Brščič meni, da poročilo Evropske komisije in tudi njena priporočila niso presenetljivi. „Evropska komisija in celotna Evropa si ne želi novega kriznega žarišča, čeprav ostaja dejstvo, da je Slovenija akuten evropski bolnik in to implicitno trepljanje po rami, kot ga interpretirajo v vladi in njeni zagovorniki, daleč od tega, da bi signaliziralo to, da je program stabilnosti in nacionalni reformni program, ki smo ga poslali v Bruselj, tlakuje pot iz krize. Ta priporočila so vendarle znana, splošna, od reforme trga dela, ponovne reforme pokojninskega sistema, sanacije bank, udejanjanja višje ravni korporativnega upravljanja... Tisto, kar je novost, je zaznava, da je slovenski pravosodni sistem popolnoma korumpiran, da krši osnovna načela, kot je na primer sojenje v razumnem roku in to je novo, da nepravnost slovenske države zaznava tudi Evropa.“

Naša država bo zato do leta 2015 pod budnim očesom Bruslja. Evropska komisija lahko postopek zaradi neravnovesij sproži kadar koli. Zato bo skrbno spremljala tako izvajanje načrtovanih slovenskih ukrepov kot tudi uresničevanje svojih priporočil. Najbolj jo skrbijo banke. Med drugim dvomi v verodostojnost ocene Banke Slovenije, da bo za dokapitalizacijo bank dovolj 900 milijonov evrov. Zato poziva k neodvisni oceni stanja bank v državni lasti. Slovenija mora tako ob pomoči evropskih partnerjev do junija sprejeti ustrezne ukrepe za najem neodvisnega zunanjega svetovalca, ki bo opravil pregled kakovosti aktive bank v vsem sistemu in zagotovil hitrejši napredek v primeru dveh bank, ki sta že predmet postopka državne pomoči, da se bo pospešilo izboljšanje njunih bilanc stanja. Ekonomist Bernard Brščič: „Sam to priporočilo pozdravljam. Resnično Banka Slovenije se je v mandatu gospoda guvernerja Kranjca izkazalo za ključen problem finančnega sistema. Preprosto ni opravila svoje regulatorne funkcije, tako da je ključno, da neodvisni ocenjevalci ocenijo realno stanje v bančnem sistemu, ki je nemara še slabše kot smo to prikazovali v Bruslju. Gre za jasen signal, da je s slovensko denarno ureditvijo nekaj hudo narobe, da preprosto Banka Slovenije ni opravila v boju s krizo tistega, kar bi po zakonu morala.“

Slovenijo Evropska komisija še poziva, naj nadaljuje s pripravami za napovedano privatizacijo Nove KBM in do septembra pripravi časovni načrt za odprodajo neposrednih in posrednih državnih deležev v bankah. Hkrati naj naša država do marca prihodnje leto oblikuje celovito strategijo za zagotovitev boljšega upravljanja prestrukturiranih bank, do konca tega leta naj medtem pregleda regulativni okvir za banke in okrepi nadzor sistema.

Bruseljske ocene slovenskih proračunskih in reformnih načrtov korektno kažejo, da je Slovenija v minulem mesecu opravila dobro delo, a resnično delo nas še čaka, je včeraj v Bruslju ocenil evropski komisar za okolje Janez Potočnik. Podobni odzivi prihajajo tudi iz političnih strank. Prva je svoj odziv sporočila premierka Alenka Bratušek. Meni, da odgovor Evropske komisije dokazuje, da Slovenija zmore brez pomoči. A to je šele začetek, potrebno bo izpolniti, kar smo si zadali. „V rekordnem času smo uspeli pripraviti dva pomembna dokumenta in to z ukrepi, ki so pomirili tudi Evropo.“

Po besedah finančnega ministra Uroša Čuferja so priporočila skladna s pričakovanji. To kaže, da imamo z Evropsko komisijo isti pogled, kakšna je diagnoza stanja, in kateri so potrebni ukrepi za naš položaj, je dejal. Dodal pa je, da bodo tudi upokojenci morali prispevati k delitvi bremen krize, s čimer je na noge spravil stranko DeSUS in sindikate, tako da se na tem področju obeta še vroča razprava.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je na novinarski konferenci poudaril, da je Evropska komisija dala jasen signal, da ve, kje je imela in kje ima Slovenija težave. „S tega sporočila in priporočila je nedvoumno jasno, da se zavedajo problemov tako v bančnem sistemu; prav tako pa je Evropska komisija pozdravila sprejem dveh pomembnih ustavnih reform: se pravi vpis fiskalnega pravila v ustavo in referendumsko ureditev.“

Poročilo Evropske komisije je dobronamerno, hkrati pa nas opozarjajo, da moramo vse kar smo navedli v reformnem programu tudi izvesti, je poudarila predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak in dodala. „Ta vlada ima nekoliko lažje delo tudi zaradi tega, ker opozicija razume, da je treba reforme izvesti in veliko od tega smo že mi naredili.“ Največjo težavo sicer Novakova vidi pri zagotavljanju denarja za sanacijo bank. Tudi po mnenju prvaka SD Igorja Lukšiča so priporočila Bruslja potrdila usmeritev Slovenije; le s to razliko, da se mu zdi, da je Bruselj potrdil, da je vlada Janeza Janše delala slabo. Evropska komisija je dala sanacijo bank na prioritetno listo, a po mnenju Lukšiča gre za razliko od mnenj ekonomistov, za bolj tehnične stvari, ki jih je treba narediti, zato, da bo možen zagon gospodarstva.

Po poročilu Evropske komisije v Sloveniji ni posebnega razloga za veliko veselje oz. za to, da bi si lahko oddahnili, pač pa„pred nas postavlja zahtevno nalogo, da se v Sloveniji začne z ukrepanjem. Čas, ki smo si ga vzeli, ki si ga jemljemo, v zadnjih dveh letih, se počasi izteka. Tudi roki, ki so navedeni v samih priporočilih, so zelo egzaktni“, je prepričan prvak SLS Franc Bogovič. Čaka nas torej še veliko dela.

Zdi pa se, da se počasi zaključuje zgodba Patria, ki čaka le še na odločitev sodišča. Po več kot letu in pol od začetka sojenja se je namreč v ponedeljek na okrajnem sodišču v Ljubljani le končal dokazni postopek. Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je v sklepni besedi ugotovil, da je obtožba proti Janezu Janši, Ivanu Črnkoviču, Tonetu Krkoviču, Jožetu Zagožnu in Walterju Wolfu utemeljena. Sodišču je predlagal, naj jih spozna za krive dajanja oziroma sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov. Ferlinc je za Janšo predlagal 24, za Črnkoviča in Krkoviča pa po 22 mesecev zapora. Tožilstvo predlaga za vsakega še po 37 tisoč evrov denarne kazni.

Vseh pet obtoženih omenjene očitke zanika. Janša je v izjavi ob robu sojenja dejal …“Bilo je 60 obravnav. Niti en očitek iz obtožnega predloga v zvezi z mano ni zdržal. Vse priče so obtožbe zanikale, niti enega dokaza tožilstvo ni ponudilo. Ampak kljub temu so ponovno v zaključni besedi in to dvakrat prebrali stavke iz obtožnega predloga, po katerih naj bi jaz neugotovljenega dne, na neugotovljen način, na neugotovljenem kraju dobil obljubo nagrade in še to za druge. Tisto, kar je bilo dodatek, pa je možno razbrati iz zaključne besede gospoda Ferlinca, da naj bi jaz tudi neznanega dne, na neznan način, na neznanem kraju vplival na neznane osebe, da bi te izvedle naročilo, oziroma nakup oklepnikov. Skratka, absurd se je še ponovil.“Predlagana kazen se zdi Janši popoln absurd.

Poročilo protikorupcijske komisije pa je v tem tednu pretreslo Univerzitetni klinični center v Ljubljani. Minister za zdravje Tomaž Gantar je po objavi poročila od generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Simona Vrhunca pričakuje odstop. Protikorupcijska komisija je namreč ugotovila, da je ravnanje odgovornih oseb ljubljanskega kliničnega centra pri izvajanju pediatričnega kardiokirurškega programa omogočilo več let trajajočo protipravnost.

Direktor Simon Vrhunec je zagotovil, da je ves čas svojega mandata deloval v korist bolnikov in UKC Ljubljana. Nobena od trditev v poročilu, kar se mene tiče, ne drži, je zatrdil in dodal, da se ni okoristil niti za evro.

 

CERKEV:

V četrtek smo obhajali zapovedani praznik svetega Rešnjega telesa in krvi. Ker je evharistična skrivnost središče vsega krščanskega življenja, je naravno da se je pojavila težnja, naj jo počastijo s posebnim praznikom. Evharistija je namreč po besedah prof. Slavka Krajnca naš vsakdanji kruh. Evharistija pa tudi ustvarja občestvo vernikov.

V naših krajih so praznik poznali že zelo zgodaj. Oglejska Cerkev ga je sprejela že leta 1254. V zvezi z omenjenim praznovanjem so nastale mnoge liturgične in ljudske pobožnosti. Med njimi so tudi telovske procesije, ki so po mnogih župnijah potekale danes. Procesija se je včasih vila po poljih in travnikih in ljudje so prosili za blagoslov polja. Še vedno se po mnogih župnijah ustavijo pri štirih oltarjih, kjer pojejo odlomke evangelijev, nato je blagoslov z Najsvetejšim.

 

V ponedeljek pa smo obhajali god blaženega mučenca Alojzija Grozdeta, ki se je rodil pred 90 leti, nasilno pa je bil umorjen na novo leto pred 70 leti. Njegov vzor doslednega krščanskega življenja je luč tudi današnjim kristjanom, predvsem mladim. V novomeški škofiji so osrednjo slovesnost pripravili v nedeljo popoldne.

Grozde je vedno znova dokazoval, da je mogoče živeti ideal svetosti v vsakdanjem življenju. Moč za to pot je prejemal pri vsakodnevnem obhajilu, v vztrajni molitvi in priprošnji Mariji. Med vojno se je odločil, da se na kruto nasilje ne bo odzval z novim nasiljem, temveč z globoko molitvijo in žrtvijo. Ko se je v božičnih počitnicah leta 1942 odpravil iz Ljubljane domov na Dolenjsko so ga na Mirni na novo leto 1943 zajeli, mučili in ubili partizani. Lojze Grozde je tudi v tem trpljenju do konca ostal zvest temeljnim krščanskim idealom – odpuščanju in ljubezni do bližnjega. Že takoj po smrti so se mu ljudje v molitvi priporočali kot mučencu za vero. V Zaplazu, kjer je kapela z njegovimi relikvijami, so včeraj popoldne slovesno obhajali njegov god. Novomeški škof Andrej Glavan je med mašo dejal: „Blaženi Alojzij nam je zgled, kako zaupno in trdno verovati, upati in ljubiti. Zgled nam je, kako naj bi kristjan živel v družbi, ki krščanstvu ni naklonjeno, ali mu celo nasprotuje in se proti njemu bori.“ Škof Glavan je v nagovoru spregovoril tudi o Letu vere in poudaril, da vero v nas utrjujejo predvsem priče za Kristusa. „Te priče vere, priče za Božjo svetost, posebno tiste, ki so sprejele mučeništvo, so zgovorno veličastno pričevanje, ki zahteva, da o njem razmišljamo in ga posnemamo. Mučenci nam dokazujejo življenjsko moč Cerkve, krščanske vere. Pred nami stojijo kot luč za Cerkev in človeštvo, ker so v temi prižgali Kristusovo luč.“

Povejmo še to, da osrednje Marijino romarsko središče v novomeški škofiji na leto obišče več kot 30.000 romarjev, ki se v molitvi priporočajo Materi Božji in bl. Alojziju Grozdetu.

 

KULTURA

V Slomškovi dvorani v Mariboru so v nedeljo zvečer uprizorili zadnjo predstavo muzikala Svinčnik zanj v prvi sezoni. Gre za muzikal o materi Tereziji, ki so ga napisali mladi iz Misijonske skupine Pridi, igra, glasba in ideja je njihovo lastno delo. Od oktobra lani je več trideset članska ekipa obiskala dvajset krajev po vsej Sloveniji in s svojim pričevanjem nagovarjala mnoge ljudi. Prva ideja, da bi napisali muzikal o tej svetnici, se je v Misijonski skupini Pridi rodila že pred osmimi leti. Poleg pričevanja pa ima muzikal tudi dobrodelen namen.

V dvorani Matije Tomca v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano so v torek zvečer pripravili recital dijaške poezije ob 20-letnici Škofijske klasične gimnazije z naslovom V jutru lovim ravnotežje proti soncu. Ob ponovni ustanovitvi omenjene gimnazije leta 1993 je spet začelo izhajati tudi šolsko literarno glasilo Domače vaje. Ob prebiranju dvajsetletne bere dijaške ustvarjalnosti se je porodila zamisel, da bi nekaj te poezije predstavili na odru. Izbor pesmi zaobjema pesniške poskuse škofijk in škofijcev različnih generacij ter predstavlja raznolike teme, ki so jih vznemirjale v gimnazijskih klopeh in izven njih.

 

ŠPORT:

Ob koncu pa še na kratko k športu. Nogometaši Maribora so ubranili naslov prvaka pokala Slovenije. Državni prvaki so na koprski Bonifiki v velikem finalu premagali Celje z 1:0. Mariborčani so sicer že lani v finalu ugnali Celjane. Tokrat je za Maribor zadel Agim Ibraimi v 44. minuti. Trener Maribora Darko Milanič je po zmagi v finalu pokala Slovenije dejal:

Mariborčani, ki bodo kot državni prvaki igrali v kvalifikacijah za ligo prvakov, so sicer že lani v finalu ugnali Celjane, ki pa bodo kljub porazu igrali v kvalifikacijah za evropsko ligo. Njihov trener Milan Rus je bil z igro zadovoljen:

Že pred tem je bil na sporedu finale ženskega pokala, v katerem je Teleing Pomurje ugnal Rudar Škale s 3:1.

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.