Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Antonio Tkalec (foto: Andrej Novljan)
Antonio Tkalec

VIDEO: Antonio Tkalec - Pesem in molitev

| 28.05.2013, 04:20

V tokratnem petkovem zabavnem večeru, na praznik Marije pomagaj, zavetnice našega radia, smo doživeli odličen koncert in iskreno pričevanje hrvaškega glasbenika Antonia Tkalca.

Prihaja iz Varaždina. „Sem nezakonski otrok in moja mati je bila vedno tista, ki me je ščitila in živela zame. Že pred rojstvom, saj oče ni hotel slišati zame,“ je o svoji družini povedal Antonio. Po mnogih preizkušnjah se je odločil, da hodi po poti, ki jo zanj pripravlja Gospod. Najprej je mislil, da ga kliče v semenišče, v duhovni poklic, a ni bilo tako. Dal mu je glas in talente, saj Antonio ni nikoli hodil v glasbeno šolo, a je kljub temu multinštrumentalist, poklicni glasbenik, kantavtor, ki se ukvarja z duhovno glasbo. Toda glasba, čeprav duhovna, je trd kruh. „Tri leta sem molil za avto, ker nisem mogel nastopati tam, kamor so me vabili. Nikoli nisem vedel, ali bom prišel do doma ali ne,“ se je pošalil ter hvaležno povedal, da mu je potem gospa iz Švice poslala denar, da se sedaj lahko vozi, pričuje in oznanja. To so čudeži, ki se Antoniu dogajajo in jih hvaležno živi. „Pot, ki mi jo pripravlja Bog, večkrat ni taka, kot bi si želel, včasih bi šel naravnost, a Bog naredi ovinek,“ pripoveduje Antonio, ki veliko časa preživi v molitvi. Že kot otrok je imel pri sebi vedno rožni venec in molil. To je zanj način življenja.

A tako kot je pomemben nenehen stik z Božjim, so pomembni ljudje, ki jih srečuje in mu dajejo upanje. „Imam tudi živega angela, to je Agnesa,“ pove Antonio, saj je izredno hvaležen zanjo.

Antonio Tkalec
Antonio Tkalec © Andrej Novljan

Veliko je na poti, saj ga ljudje vabijo, ker nagovarja s pričevanji in svojo glasbo. „Na Hrvaškem vera upada, pri vas v Sloveniji pa je v vzponu,“ je spregovoril o svojih spoznanjih in povedal, da ima letos več koncertov pri nas kot doma. Da ima rad Slovenijo, dokazuje tudi s tem, da govori slovensko in tudi nekaj pesmi se je že rodilo v slovenščini. Ko ga vprašajo, kdaj jih bo prevedel v hrvaščino, pove: „Nikoli, rodile so se v slovenščini in v tem jeziku bodo ostale.“

Slovenija mu je blizu, predvsem Ptujska gora, saj tja prihaja vsaj enkrat na mesec, od kar je prvič nastopil na Marijafestu. Prisluhnite oddaji in naj vas duhovno obogati.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.