Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
dr. Emerson in Sara Eggerichs (foto: ARO)
dr. Emerson in Sara Eggerichs

Edinstveno srečanje z zakoncema Eggerichs: Ljubezen in spoštovanje

| 09.05.2013, 16:44

V Sloveniji sta v teh dneh avtorja svetovne uspešnice Ljubezen in spoštovanje, dr. Emersonom in Saro Eggerichs. Knjiga temelji na pismu Efežanom: Zato naj tudi vsak med vami tako ljubi svojo ženo kakor sebe, žena pa naj spoštuje moža (Ef 5, 33). To je način, s katerim lahko dobro živimo skupaj, kljub vsem različnostim. Te je dr. Emerson v pogovoru zelo slikovito ponazoril: „Ko ženska reče, da nima kaj obleči, pomeni, da nima nobene nove obleke. Ko moški to reče, pomeni, da nima opranih oblačil.“

Dr. Eggerichs je mednarodno priznan strokovnjak s področja odnosov med moškim in žensko. Kot govornik je zelo priljubljen in skupaj z ženo Saro soavtor ene najuspešnejših knjig o odnosih v zakonu – svetovne uspešnice Ljubezen in spoštovanje, ki je nastala na temelju dolgoletnih psiholoških in bibličnih raziskav.

Mnogi zakonci, ki so jima prisluhnili in so bili pripravljeni spoznana načela udejanjiti v svojem odnosu, so doživeli ozdravljenje in ponoven razcvet odnosa. Predstavila nam bosta koncept ljubezni in spoštovanja, ki je sestavljen iz treh krogov:

1. Krog poraza: na preprost in jasen način razloži, zakaj dva dobrovoljna človeka negativno reagirata drug na drugega.

2. Krog zagona: razloži, kako lahko zakonca drug drugega spodbujata, če se držita določenega načela.

3. Krog nagrajevanja: predstavi, kako nagrajen je zakon, ki je Bogu po volji in razloži, kaj lahko stori oseba, katere osebna pričakovanja sozakonec ne zadovoljuje.

Zakonca Eggerichs imata tri odrasle otroke in sta ustanovitelja in voditelja organizacije, ki je poimenovana po njuni uspešnici - Ljubezen in spoštovanje. Sporočilo, ki nam ga prinašata, pravi, da spori, ki se v zakonu pojavijo, niso vir vsega zla v odnosu. Pogosto poslabšanju odnosov botruje nevednost. Ne vemo, kako se rešiti primeža spora in kako vplivati na njegov razvoj, kaj storiti, ko se mož/žena pritožuje in vedno bolj zapira vase … Zakonca Eggerichs trdita, da uspešni zakonci vedo, kaj je zakonska harmonija in od kod izvira.

Zakonca bo gostilo tudi Društvo Družina in Življenje in sicer ta petek, 10. maja 2013, ob 19. uri v Veliki dvorani Domus medica, to je v prostorih Zdravniške zbornice Slovenije, na Dunajska 162, v Ljubljani.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...