Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

S 1. julijem nižje cene mobilnih storitev znotraj Evropske unije

Slovenija | 08.06.2013, 11:47

Ena večjih nadlog v državah stare celine so cene mobilnega gostovanja. Evropska unija jih poizkuša brzdati, a cene za telefoniranje, pisanje kratkih sporočil in dostop do spletnih vsebin v tujini so še vedno bistveno višje kot doma. To bo tudi ena glavnih sprememb, ki jo bo ob vstopu Hrvaške v povezavo občutil marsikdo. Cene za tamkajšnje mobilno gostovanje bodo namreč precej padle - pri večini operaterjev do približno 80 odstotkov. Cilji Bruslja so sicer še višji - mobilno gostovanje popolnoma odpraviti.

Z vstopom slovenske južne sosede v povezavo bodo tudi tam začela veljati evropska pravila, ki omejujejo cene mobilnih storitev. Te se prav s 1. julijem še dodatno znižujejo. Omejene bodo na 24 centov na minuto za odhodne klice, sedem centov za prejete klice, osem centov za pošiljanje kratkega sporočila in 45 centov za prenos enega megabajta podatkov. "V Telekomu Slovenije direktivo Evropske unije spoštujemo in se je bomo držali," je za Radio Ognjišče povedal Uroš Dolinšek iz tamkajšnje službe za govorne storitve. Tudi Simobil, Tušmobil, Debitel in T-2 bodo mobilno gostovanje v državah Evropske unije po 1. juliju zaračunavali tako, kot določa Bruselj. Držali se bodo najvišje še dovoljene cene.

Slovenci v poletnih mesecih radi počitnikujemo na Hrvaškem. Tako ugotavlja tudi večina slovenskih ponudnikov mobilnih storitev. Pri Telekomu Slovenije podatkov o prometu zaradi konkurenčnosti trga ne razkrivajo. "Vsekakor se v poletnih mesecih mobilni promet s turistično najrazvitejšimi državami, med katere sodi tudi Hrvaška, bistveno poveča," nam je zaupal Dolinšek. Kot je dodal, so njihovi uporabniki zelo mobilni. "Vsekakor je Hrvaška na prvem mestu, potem so tu še Italija, Grčija, Španija in ostale zanimive turistične destinacije." Statistike Simobila kažejo, da njihov povprečen uporabnik na Hrvaškem gostuje vsaj dvakrat letno, skupaj tam preživi nekaj več kot en teden na leto. V poletnih mesecih je približno 60 odstotkov vsega prometa, ki ga Simobilovi uporabniki ustvarijo v gostovanju, opravljenega na Hrvaškem. Poleg tega pogosto obiskujejo še Avstrijo, Italijo, Nemčijo ter Bosno in Hercegovino. Hrvaška je najpomembnejša destinacija tudi za Tušmobil. Po pomembnosti sledijo ostale sosednje države, države nekdanje Jugoslavije in ostale države Evropske unije. Na Hrvaško radi zahajajo tudi uporabniki Debitela. Pri operaterju T-2 v povprečju pri slovenskih južnih sosedih gostuje približno 50 odstotkov uporabnikov. Stroški gostovanja močno nihajo, povprečen mesečni strošek znaša do 5 evrov na gostujočega uporabnika.

Kdaj bo mobilno gostovanje v Evropski uniji le še zgodovina?

V Bruslju so prepričani, da je treba na področju mobilne telefonije narediti korak naprej. Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes želi še pred evropskimi volitvami, ki bodo maja prihodnje leto, doseči vzpostavitev enotnega trga telekomunikacij v Evropski uniji, s čimer bi gostovanje postalo stvar preteklosti. Ob nedavni predstavitvi možnih predlogov za ureditev tega področja v Evropskem parlamentu, je pozvala: "Želim, da skupaj pokažemo evropskim državljanom, da ima Evropska unija v njihovih življenjih pomembno vlogo. O tem pogosto govorimo, a to je treba tudi pokazati. Sprejeti moramo pravila, ki so skladna z njihovimi pričakovanji. Razumejo pojme, kot sta združena Evropa in enotni trg, a to želijo tudi občutiti. Tako kažejo moje izkušnje. Rada bi šla k vašim volivcem in jim povedala, da ste, da smo končali plačevanje stroškov gostovanja v tujih mobilnih omrežjih. Rada bi jim tudi povedala, da ste evropski poslanci zaščitili njihovo pravico dostopa do spleta - z zagotavljanjem nevtralnosti na spletu. Rada bi vas slišala reči: Ukrepali smo proti kibernetskemu kriminalu in ostalim grožnjam."

Umetne ovire pri prenosu podatkov in telekomunikaciji so po besedah Kroesove breme za evropsko gospodarstvo. "Trgi morajo delovati, naprave morajo delovati, omrežja morajo delovati, ob tem pa so potrebne še investicije. Pri uresničitvi teh ciljev si ne moremo privoščiti obstoječih ovir, ki so nepotrebne in nepomembne," je poudarila in dodala, da bi ustanovitev enotnega telekomunikacijskega trga na stari celini pripomogla k ekonomski rasti in ustvarjanju novih delovnih mest. Kroesova naj bi zakonodajne spremembe predstavila julija ali najpozneje septembra, Evropski parlament in Evropski svet bi jih potrdila še pred prihodnjo veliko nočjo. Če bosta prižgala zeleno luč, bodo ukrepi začeli veljati leta 2015 ali 2016.

Slovenija, Svet, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.