Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Delavec v pisarni (foto: Wikimedia Commons)
Delavec v pisarni

Pariz: Ljudje potrebujejo upanje in del tega upanja je delo

Cerkev po svetu | 09.06.2013, 08:00

Ljudje potrebujejo upanje. In del tega upanja je delo, je bilo poudarjeno ob koncu simpozija o delu in zaposlitvi, ki ga je v Parizu organizirala Francoska škofovska konferenca. Udeleženci dogodka so izrazili zahvalo vsem, ki si prizadevajo za izboljšanja te problematike, ter dodali, da se ne sme izgubljati časa. Razmere v Franciji so zelo težke, je zatrdil tiskovni predstavnik Francoske škofovske konference Bernard Podvin.

Po ocenah bi naj bilo število brezposelnih v Franciji že čez tri milijone. Statistike sicer prinašajo različne podatke, a nedvomno se država nahaja v zaskrbljujočem stanju. Vedno več je obupanih ljudi, čudijo se sami in ponižani, izgubljajo samospoštovanje. Cerkev se skuša na različne načine spoprijeti s takšnim stanjem ter preko župnij, cerkvenih gibanj in združenj konkretno odgovoriti na stisko ljudi.

Pomanjkanje dela predstavlja eno od mnogih bivanjskih periferij, h katerim papež Frančišek usmerja Cerkev. Njegovi govori so v Franciji dobro sprejeti in imajo velik vpliv na tamkajšnje ljudi, je zatrdil Podvin. Vendar pa Cerkev sama lahko stori le malo. Nedvomno so potrebna konkretna in učinkovita dejanja s strani politikov. Pogosto se namreč zapirajo vase pri reševanju zelo tehničnih problemov, namesto da bi se odprli za ljudi in se spoprijeli predvsem s problemom brezposelnosti ter pomagali mladim.

Sicer pa po nekaterih mnenjih današnje razmere niso tako obupne glede na obdobje recesije in brezposelnosti, ki jih je država že imela v zgodovini. Vprašanje je, kako odgovoriti na razmere v današnjem časi. Obstajajo različne ravni delovanja, zatrjujejo organizatorji simpozija. Na makroekonomski ravni lahko državljani storijo bolj malo. Več pa se lahko in bi se moralo storiti na osebni ravni. Gre za področje formacije, pomoč podjetjem, podporo iniciativ in projektov glede brezposelnosti.

Vir: Radio Vatikan

Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...