Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tone GorjupTone Gorjup

Mednarodna zveza gneralnih predstojnic izdala smernice za naslednja tri leta

Cerkev po svetu | 08.06.2013, 08:00

"Kot redovnice, poklicane v vodstveno službo, želimo živeti kot Jezus iz Nazareta, trpeči služabnik, ki je svojim učencem umil noge in nas tako poučil, da je pravi pomen vodenja v služenju, in ki je dal zgled ljubezni, ki se daruje do konca." Tako se glasi prva točka sklepnega dokumenta plenarnega zasedanja mednarodne zveze gneralnih redovnih predstojnic, ki je maja potekalo v Rimu.

V smernicah za obdobje 2013/2016 so predstojnice tudi zapisale, da želijo svoje poslanstvo živeti kot služenje življenju, ki zahteva, da s srcem poslušajo stvarnost v sebi, svojih kongregacijah, svetu in celotnem stvarstvu, ter da vse to živijo v duhu stalnega razločevanja, pozorne na zgodovino in v občestvu s Cerkvijo. Poudarjena je tudi vloga poglabljanja v Sveto pismo, da bi bolje razumele, kaj so poteze pravilnega vodenja, globoko molitveno življenje in kontemplacija ter služenje drugim.

Vrhovne predstojnice priznavajo vrhovno Božjo oblast, priznavajo in sprejemajo tudi moč svoje človeške šibkosti in ranljivosti. Prepoznavajo potrebo po spodbujanju 'odraslih skupnosti' in oblikovanju kvalitetnih odnosov, ki rojevajo občestvo, postavljeno na trinitarično ljubezen. Pri tem je pomembno medsebojno spoštovanje, sodelovanje in dialog z drugimi. Predstojnice so v smernicah prav tako odločene, da želijo iskati dobro v ljudeh in dogodkih, se izogibati zlorabam oblasti ter biti odprte za takšno vrsto vodenja skupnosti, ki spodbuja služenje evangeliju. Kot pomembne lastnosti vodenja, predstojnice navajajo tudi medsebojno delitev idej, spodbujanje novih energij, odpiranje novih obzorij, ponujanje izzivov in pogumno obnavljanje redovnih karizem v sedanjem času.

Vrhovne predstojnice pred sebe postavljajo tri cilje. Na prvem mestu je življenje lastne rodovitnosti, da bi se ustvarilo novo življenje in nove smeri, ter s tem razvijati osebnostne lastnosti za poslanstvo, soočati se s kulturnimi izzivi ter pripravljati prihodnje voditelje. Kot drugi cilj je navedeno oblikovanje prostora za globalno solidarnost, in sicer v sodelovanju z drugimi posvečenimi osebami in verniki laiki, ter tako povezati prizadevanje za pravičnost in pomoč trpečim. Tretji cilj za vzor postavlja Marijo, ženo, ki ge bila pogumna v veri in je znala darovati življenje. Po njenem zgledu naj bi predstojnice znale gojiti življenje v vseh razmerah in se mu ob pravem trenutku tudi odpovedati, da bi tako sprejele in uresničile Božji načrt v našem času.

Vir: Radio Vatikan

Cerkev po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...