Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež: skrb za okolje in sočloveka sta tesno povezana

Svet | 05.06.2013, 15:32 Tone Gorjup

Papež Frančišek je prekinil s katehezami o veroizpovedi in ob svetovnem dnevu okolja opozoril na nujnost ekološke naravnanosti do stvarstva in do človeka oziroma človeške družine. Družba, ki živi v preobilju in kopiči odpadke, ne bi smela nikoli spregledati, da na drugem koncu lačni umirajo od lakote. Pri splošni avdineci na Trgu Sv. Petra mu je tokrat prisluhnilo osemdeset tisoč romarjev.

Papež je najprej spomnil, da tokratna avdienca sovpada s svetovnim dnevom okolja, zato se spodobi, da ob tem razmišljamo o naši odgovornosti za negovanje in varovanje zemlje, ki nam jo nalaga Bog. "Ko govorimo o okolju, o stvarstvu, pomislim na prve strani Svetega pisma, na Prvo Mojzesovo knjigo, kjer beremo, da je Bog postavil moža in ženo na zemljo, da bi jo obdelovala in varovala.“Ob tem se je vprašal: Kaj pomeni obdelovati in skrbeti za zemljo? Ali resnično negujemo in varujemo stvarstvo? Zatem se je še vprašal ali se ne dogaja, da zemljo zgolj izkoriščamo in pozabljamo na to, kaj pomeni „obdelovati“. Papež ob besedi „obdelovati“ pomisli na kmeta, ki z veliko ljubeznijo in predanostjo skrbi za svoja polja.

Po njegovih besedah smo vsi poklicani, da z odgovornostjo in spoštovanjem skrbimo za stvarstvo, ki nam je zaupano. Ni dovolj, da skrbimo le za naravno okolje, ampak smo poklicani tudi k spoštovanju in solidarnosti z vsemi člani človeške družine. Ta dva vidika sta tesno povezana: vzrok za današnjo krizo ni le negospodarno ravnanje z naravnimi viri, ampak tudi brezbrižen odnos do ljudi. Pozabljamo na potrebe naših bratov in sester, ki živijo v skrajni revščini; še zlasti na številne otroke po svetu, ki nimajo ustrezne izobrazbe, zdravstvenega varstva in prehrane. Po papeževih besedah sta potrošništvo in „kultura odpadkov“ nekatere od nas pripeljala tako daleč, da se nam zdi povsem naravno, da dragocene stvari vključno s hrano, zavržemo. Medtem pa nekateri dobesedno umirajo od lakote.

Papež je ob koncu avdience vse navzoče in tudi druge prosil, naj razmislimo o tem etičnem vprašanju v duhu solidarnosti, ki temelji na skupni odgovornosti za okolje in za vse brate in sestre iz naše človeške družine. Skrb za stvarstvo in skrb za sočloveka sta tesno povezana.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...