Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Molitveni nameni za junij

Cerkev po svetu | 03.06.2013, 19:35

Da bi med narodi prevladala kultura dialoga, poslušanja in medsebojnega spoštovanja. Tako se glasi splošni namen zaslužnega papeža Benedikta XVI. za mesec junij.

V sodobni kulturi se zelo očitno kažeta želja po povezanosti in nagonska potreba po komunikaciji. Najbolje ju je razložiti kot zunanji izraz naravnega nagnjenja človeka, da sega onkraj sebe in išče stik z drugim. Ko se odpiramo drugim, odgovorimo na svojo najglobljo potrebo in postajamo bolj pristno človeški. Seveda pri tem ne gre za bežne, plitve odnose. Nasprotno, gre za resnično ljubezen, ki predstavlja srce Jezusovega moralnega nauka: "Ljubi Gospoda, svojega Boga, iz vsega srca, iz vse duše, z vsem mišljenjem in z vso močjo. In ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe." Tudi nova tehnologija odpira pot dialogu med ljudstvi različnih dežel, kultur in veroizpovedi. Omogoča jim, da se srečujejo ter spoznavajo izročila in vrednote drug drugega. A ta srečanja, če želijo obroditi sadove, zahtevajo pošteno in primerno izražanje, skupaj s pozornim in spoštljivim poslušanjem. Dialog mora rasti iz iskrenega in obojestranskega iskanja resnice, saj bo samo tako pripomogel k razumevanju in strpnosti. Ne smemo dovoliti, da nas prevarajo tisti, ki v nas vidijo le potrošnike na tržišču enakovrednih možnosti. V takem kontekstu namreč izbira sama po sebi postane tržno blago, novost spodrine lepoto in subjektivna izkušnja nadomesti resnico. (Povzeto po Poslanici za 43. svetovni dan komunikacij, Benedikt XVI)

Misijonski namen pa nas v juniju vabi k molitvi, da bi tam, kjer je sekularizacija najmočnejša, krščanska občestva učinkovito izvajala novo evangelizacijo. Evropa je danes tisto območje, kjer je sekularizacija najmočnejša. Oznanjevanje evangelija tukaj zahteva najprej razločevanje: poslušanje, razumevanje in interpretacijo globokih zgodovinskih in kulturnih sprememb, ki jih doživljamo. Nova evangelizacija ne pomeni evangelizirati ponovno, temveč na novo, z novo gorečnostjo, novimi metodami in novim načinom izražanja. Bistvo nove evangelizacije je v tem, da spet razplamti iskro vere v Jezusa Kristusa. Vera se rojeva iz srečanja z vstalim Gospodom sredi življenja. Zato je treba na prvo mesto postaviti molitev, oseben odnos z Bogom. Osebe ne poznamo, če jo poznamo samo po pripovedovanju drugih. Potrebno je izkustvo življenja z Bogom. Drugo je branje Svetega pisma in obnavljanje življenja v luči vere. Jezus je na začetku svojega javnega delovanja rekel: "Prišel sem, da prinesem blagovest ubogim." To pomeni: "Imam odgovore na vaša temeljna vprašanja; kažem vam pot življenja, pot sreče – še več: jaz sem ta pot." Najbolj ubogi med nami so tisti, ki ne morejo občutiti sreče, temveč le gnus nad življenjem, ki se jim zdi absurdno, brez smisla. Take revščine je v našem svetu veliko, tako v materialno bogatih kot v revnih deželah. Zato potrebujemo novo evangelizacijo, torej Njega, ki je sam veselo oznanilo.

Slovenski molitveni namen za ta mesec pa pravi, naj molimo, da bi na Jezusovo pobudo vztrajno prosili Gospodarja žetve, naj obudi med nami nove duhovne poklice, in da bi te prošnje še pomnožili.

Vir: Radio Vatikan

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...