Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Kitajski kristjani (foto: asianews.it)
Kitajski kristjani

Kristjani na Kitajskem še vedno v težkem položaju

| 31.05.2013, 08:43 Marjana Debevec

Pretekli petek je bil molitveni dan za kristjane na Kitajskem. Papež Frančišek je pred tem povabil k molitvi za brate po veri v komunistični deželi, kitajske kristjane pa je zaupal varstvu matere Božja v Sheshanu. Na njen god je namreč papež Benedikt XVI. leta 2007 uvedel molitveni dan za pogosto stiskane kitajske kristjane.

Kako je zdaj s kristjani na Kitajskem, je v pogovoru za Radio Vatikan pojasnil tajnik kongregacije za evangelizacijo narodov Savio Hon Tai-Fai: "Različne skupnosti imajo velike težave, da bi ohranile svojo katoliško identiteto. Tu ne govorim le o podzemni Cerkvi, ampak tudi o tisti, ki jo uradno priznava kitajska država. Druga težava zadeva versko svobodo, kajti večina katoličanov občuduje papeža in si želi občestva z naslednikom apostola Petra. Toda ta želja, da bi bili tudi vidno povezani s papežem, jim je kratena."

Molitveni dan je papež Benedikt uvedel, da bi prišel položaj kristjanov na Kitajskem v zavest drugih katoliških skupnosti, obenem pa bi Kitajcem zagotovil, da njihovi bratje v veri po svetu mislijo nanje in na njihov težak položaj.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...