Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Sirska zastava (foto: Wikipedia)
Sirska zastava

Se bo vojna v Siriji razširila na njene sosede?

Svet | 29.05.2013, 12:58

V Libanonu se že nekaj časa bojijo, da se bo vojna v sosednji Siriji razširila tudi na njihovo državo. Zadnji dogodki so strahove le še okrepili. Pred dnevi sta južno predmestje prestolnice Bejrut, ki jo nadzira šiitsko gibanje Hezbolah, zadeli raketi, včeraj so neznanci blizu meje s Sirijo ubili tri libanonske vojake.

Da so Libanonci zaskrbljeni, je za Radio Vatikan potrdil jezuit, pater Khalil Samir, ki poučuje na univerzi svetega Jožefa v Bejrutu in je eden vodilnih strokovnjakov za islam in muslimanski svet. Med razlogi za strah, da bi se sirski spor razlil čez meje, omenja razdeljenost in tekmovalnost med glavnima vejama islama, šiiti in suniti, ki ju je vojna še poglobila. "Tudi v Libanonu je to glavni problem - napetost med šiitskim Hezbolahom, ki podpira sirski režim, in suniti, ki so večinoma povezani s sirsko opozicijo," je pojasnil.

Čeprav je življenje v Libanonu po besedah patra Samirja precej normalno, se zaradi pogostih bojev na severu države mnogi sprašujejo, kaj se bo zgodilo. Med razlogi za negotovost je tudi veliko število beguncev, ki želijo ubežati vojni v svoji državi. "Gre za približno milijon ljudi, ki skušajo zatočišče poiskati v zelo majhni državi, ki ima le tri milijone in pol prebivalcev. Zato se Libanonci sprašujejo, kako jim pomagati, a hkrati poskrbeti za varnost," je dodal.

Pater Samir je prepričan, da je pravi problem Bližnjega vzhoda radikalizacija islama, ki povzroča bolj konflikten odnos med različnimi verskimi skupinami. "Vir te radikalizacije je v odnosu Zahoda do Izraela in njegovega de facto opravičevanja nezakonite zasedbe sosednih ozemelj, tudi Sirije. Muslimani v tem vidijo neposreden napad na islam," še meni.

Kot je znano, se je Evropska unija odločila, da ne bo obnovila prepovedi na dobavljanje orožja sirski opoziciji. "Ni rešitve z vojno, z dobavljanjem orožja," poudarja pater Samir. Takšen način soočanja mednarodne skupnosti s sirskim sporom je po njegovem napačen.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...