Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Bo Evropa Siriji prodajala orožje?

Svet | 28.05.2013, 13:13 Marjana Debevec

Zunanji ministri Evropske unije so po maratonskih pogajanjih le dosegli kompromis o ukrepih proti Damasku. Po izteku veljavnega kazenskega svežnja konec meseca bodo za eno leto na novo potrdili vse obstoječe sankcije, razen embarga na izvoz orožja. O tem bo v prihodnje vsaka članica odločala sama, a vse so se zavezale, da "za zdaj" orožja ne bodo izvažale.

Obstoječe sankcije vključujejo črna seznama oseb in podjetij blizu režimu Bašarja al Asada, kaznovanih s prepovedjo potovanja v unijo in zamrznitvijo premoženja, ter niz drugih omejitev v finančnem, prometnem, energetskem in trgovinskem sektorju.

Izjema je evropski embargo na izvoz orožja v Sirijo, ki tako konec meseca preneha veljati. V prihodnje se bo tako o izvozu orožja v Sirijo odločalo na nacionalni ravni. Tako bodo države lahko znova prodajale orožje v to trpečo deželo, ki ne vidi konca prelivanju krvi. Vojaško opremo bo drugače mogoče dobavljati le sirski opoziciji, ki jo unija priznava, in sicer za zaščito civilistov. Prav izjave od tamkajšnjih prebivalcev pa dokazujejo, da tudi opozicija izvaja poboje in se ne ozira na civilno prebivalstvo.

To je kompromis po celodnevnih pogajanjih, ki so bila težavna in so nekatere članice precej razvnela. Najbolj vročekrvna je bila Avstrija, ki je bila odločno proti odpravi embarga. Velika Britanija in Francija sta ga po drugi strani želeli odpraviti, da bi lahko bolje oborožili sirsko opozicijo, češ da ta nima nobenih možnosti v boju proti režimu predsednika Asada, ki mu pomagata Moskva in Teheran. Vprašanje, ki se postavlja pa je, ali ni to le zahteva po trgovini z orožjem? Libanonski patriarh Bechara Boutros Rai je za Radio Vatikan odločno dejal: „Države, ki pošiljajo orožje eni ali drugi strani, naj s tem takoj prenehajo. Mednarodna skupnost naj takoj skliče pogajanja, sicer bodo mednarodne organizacije z Združenimi narodi na čelu izgubile razlog za svoj obstoj“.

Nekaj članic, med njimi Avstrija, Češka, Švedska in Slovaška, je temu odločno nasprotovalo in želelo zgolj podaljšanje obstoječega svežnja sankcij.

Največji pa je bil tabor zadržanih in previdnih z Nemčijo na čelu, ki sicer niso želele posegati v sedanji nabor ukrepov, a so se zavedale nujnosti kompromisa, zato so se bile pripravljene pogovarjati o nekaterih spremembah veljavnega svežnja. V tem taboru je bila tudi Slovenija. O možnostih mirovnih pogovorov in mirovnega posredovanja pa žal ni bilo slišati niti besede.

Kristjani v Siriji medtem še vedno brez uspeha zahtevajo izpustitev dveh ugrabljenih škofov, o katerih ni nikakršnih informacij. V več državah sveta so pripravili molitvena bdenja v ta namen in za vse sirske prebivalce ter številne begunce.

Svet
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...