Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek (foto: CTV)
Papež Frančišek

Ne s kariero, ampak s pričevanjem in služenjem

| 28.05.2013, 12:30 Mateja Feltrin Novljan

Jezusovo oznanilo ni le nekaj površinskega, je pri današnji sveti maši poudaril papež Frančišek, ampak gre do srca in ga spreminja. Ob tem je dodal, da slediti Jezusu ne pomeni imeti več oblasti, saj je Njegova pot, pot križa.

Kakšna bo naša nagrada, če ti bomo sledili? S tem Petrovim vprašanjem Jezusu je papež Frančišek začel današnjo pridigo. Jezus mu pri tem odgovarja, da bodo tisti, ki mu bodo sledili, imeli veliko dobrih stvari, toda med preganjanjem. Jezusova pot je zato po besedah svetega očeta pot, ki vodi do križa. V našem življenju bodo namreč vedno težave in preganjanja. Če kristjan nima nobenih težav, če mu gre vse dobro, potem nekaj ni v redu, je dejal papež Frančišek in dodal, da je verjetno takšen kristjan zelo blizu duhu tega sveta in posvetnosti. „Slediti Jezusu, da, toda le do določene točke; slediti Jezusu postane kot neke vrste kultura – ker sem kristjan imam določeno kulturo... vendar pa ob tem pozabljamo na pravo potrebo, ki jo zahteva Jezusova pot. Če sledimo Jezusu le kot nekemu kulturnemu predlogu, potem njegovo pot uporabljamo za to, da imamo vedno več oblasti. Zgodovina Cerkve je polna tega; dovolj je pomisliti na razne voditelje in tudi druge ljudi, kajne? Med njimi so tudi nekateri duhovniki in škofje, kajne? To so tisti, ki mislijo, da slediti Jezusu pomeni ustvarjati kariero“.

Če sledimo Jezusu, bomo po papeževih besedah naleteli na preganjanje, saj je hudič ljubosumen na nas, vendar pa to delamo iz ljubezni do Njega. On je vedno z nami, nas nikoli ne pusti samih, je še dodal sveti oče.

 

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...