Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež Frančišek pozval k molitvi za spreobrnjenje mafijcev

Svet | 26.05.2013, 15:23

Na nebu Cerkve je včeraj zablestela nova zvezda mučenca za vero. Čast oltarja je dosegel italijanski duhovnik Giuseppe Puglisi, ki je leta 1993 v Palermu pod streli mafije prelil svojo kri za dobro vzgoje otrok in mladih z ulic. Don Pino, kot so ga klicali, je svojemu ubijalcu z nasmehom na ustnicah dejal: "To sem pričakoval." Ta nasmeh je povabilo k dokončni vrnitvi k Bogu, k čemur je danes po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu spodbudil tudi papež Frančišek.

Sveti oče je Pina Puglisija, ki je bil včeraj na Siciliji prištet k blaženim, označil za vzornega duhovnika, ki se je posebej posvečal mladinski pastorali. Mlade je z evangeljsko vzgojo osvobajal iz mreže mafije. Ta je Puglisija hotela premagati, a je v resnici z Vstalim Kristusom zmagal on. Sveti oče je nato z besedami, ki so mu privrele prav iz srca, spomnil na trpljenje tolikih moških, žensk in tudi otrok, ki jih tudi dandanes izkoriščajo raznovrstne mafije ter pozval k molitvi za spreobrnjenje mafijcev in to prošnjo celo dvakrat izrekel.

Sicer pa je papež Frančišek glavnino svojega opoldanskega nagovora namenil kratkemu a prisrčnemu poglabljanju v skrivnost Svete Trojice, katere praznik danes obhajamo. Spomnil je, da Bog ni nekaj nedorečenega in abstraktnega, temveč ima ime, to je "Bog, ki je ljubezen". Ne gre za sentimentalno, čustveno ljubezen, temveč za ljubezen Očeta, ki je izvir vsakega življenja, za ljubezen Sina, ki na križu umre in vstane od mrtvih, za ljubezen Svetega Duha, ki prenavlja človeka in svet.

Misliti na Boga, ki je ljubezen, nam tako dobro dene, je dejal v nadaljevanju. Sveta Trojica namreč ni plod človeškega umovanja, temveč je obličje Boga, kakor se je sam razodeval že v zgodovini izraelskega ljudstva in zlasti v Jezusu iz Nazareta. Jezus je Sin, ki nam je odkril usmiljenega Očeta in je prinesel na svet njegov "ogenj" Svetega Duha, ki nas vodi in nam navdihuje dobre zamisli.

Danes torej slavimo Boga zaradi njega samega, "zaradi njegove velike slave", kakor pravi bogoslužna pesem. Slavimo ga in se mu zahvaljujemo, ker je Ljubezen in ker nas kliče v objem svojega občestva, ki je večno življenje.

Ob koncu opoldanskega nagovora je papež Frančišek povabil, naj svojo molitev položimo v roke Device Marije. Ona je najponižnejša med vsemi bitji in je po Kristusovi zaslugi že dosegla cilj zemeljskega romanja, slavo Svete Trojice. Zato Marija naša Mati blesti kot znamenje gotovega upanja, je Mati upanja, Mati tolažbe in nas spremlja na naši poti, je svoj opoldanski nagovor sklenil sveti oče.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...