Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Papež pozval k zaščiti dostojanstva priseljencev in beguncev

Svet | 25.05.2013, 18:01

Papež Frančišek že od začetka svojega pontifikata posebno skrb namenja priseljencem in beguncem ter vsem, ki so preganjani in izkoriščani. S pozivom, naj pomaga pri iskanju rešitev za njihove težave, se je med drugim obrnil na papeški svet za pastoralo migrantov in potujočih, ki je imel v preteklih dneh v Rimu plenarno zasedanje.

"Vabim vse vlade in zakonodajalce v vsej mednarodni skupnosti, naj k resničnosti ljudi, ki so prisilno preseljeni, pristopijo z učinkovitimi pobudami in novimi pristopi, da bi zaščitili njihovo dostojanstvo, izboljšali njihove življenjske pogoje in se spoprijeli z izzivi, ki izhajajo iz novih oblik preganjanja, zatiranja in suženjstva. Gre za človeške osebe, ki potrebujejo solidarnost in pomoč, potrebujejo hitro ukrepanje, a potrebujejo tudi in predvsem razumevanje in dobroto," je med drugim dejal papež.

Papeški svet za pastoralo migrantov in potujočih je vatikanska ustanova, ki svetega očeta seznanja z vprašanji, povezanimi s položajem priseljencev, ter predlaga, kako se soočati z njimi. "Tudi mi kot Cerkev ne pozabimo, da ko negujemo rane beguncev, prebežnikov in žrtev trgovine z ljudmi, uresničujemo Jezusovo zapoved ljubezni, ki nam jo je pustil, ko se je identificiral s tujcem, trpečim, z vsemi nedolžnimi žrtvami nasilja in izkoriščanja," je dodal sveti oče.

Papež Frančišek je udeležence zasedanja pozval, naj pomagajo priseljencem, beguncem in žrtvam trgovine z ljudmi ter vsem, ki so se znašli v stiski, prinašajo upanje.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...