Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Dolga noč Cerkva v Avstriji in še nekaterih državah

Svet | 24.05.2013, 16:47

V Avstriji, na Češkem, Slovaškem, v Estoniji in še nekaterih evropskih državah danes pripravljajo dolgo noč Cerkva. Številna svetišča bodo odprla svoja vrata obiskovalcem, ki bodo lahko prisluhnili koncertom, pogledali kakšno razstavo in se udeležili meditacij, literarnih branj, predavanj in razprav.

Pobuda se je pred leti rodila v prestolnici naše severne sosede, na Dunaju. "Želimo ponuditi možnosti, da se ljudje srečujejo v isti višini oči, zbuditi zanimanje za kulturne in socialne dejavnosti Cerkve ter Cerkev predstaviti tudi kot pomemben del mestne in vaške skupnosti," je za slovenski program radia ORF povedal vodja slovenskega dušnopastirskega urada na avstrijskem Koroškem Anton Rosenzopf-Jank. Kot je dodal, se v župniji svetih bratov Cirila in Metoda v Celovcu radi pridružujejo tej pobudi, tudi letos so ob tem pripravili poseben program, v katerega so med drugim vključili družinske šmarnice in svetopisemski recital.

Duhovne in kulturne prireditve ob dolgi noči Cerkva pripravljajo tudi drugod po Avstriji in ostalih državah, kamor se je pobuda razširila. "Ponuja se dobra priložnost, da ta dan obiščemo raznolike kraje. Na ta večer je lažje prestopiti prag katerega od svetišč, saj je povsod kaj pripravljeno. Pomembna je tudi ekumenska zavest. Sodelujejo namreč tudi evangeličani in ostale krščanske skupnosti. Tako se tudi tukaj povezujemo in se v vsej raznolikosti najdemo v veri v istega Boga," je še pojasnil Rosenzopf-Jank.

Da je Jezova pot široka in je na njej veliko prostora, je v priložnostni poslanici spomnil dunajski nadškof, kardinal Christoph Schönborn. Noč Cerkva je po njegovem priložnost, da stopimo na to pot. Kot je še dodal, ga veseli, da pritegne pozornost tako vernih kot tudi tistih, ki so oddaljeni od Cerkve.

Svet, Cerkev po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.