Boštjan SmoleBoštjan Smole

Papež Frančišek: Ne postanimo "muzejski kristjani"

Svet | 23.05.2013, 22:57

Kristjani naj širijo sol vere, upanja in ljubezni. To je poudarek iz današnje pridige papeža Frančiška. Med drugim je spregovoril o tem, da krščanska izvirnost ni uniformna, in pri tem opozoril na nevarnost, da postanemo "muzejski kristjani". Jutranje maše, ki jo je papež kot običajno daroval v kapeli Doma sv. Marte v Vatikanu, se je tokrat udeležila skupina duhovnikov in laiških sodelavcev Kongregacije za vzhodne Cerkve.

Kaj je sol v življenju kristjana? Kakšen okus so kristjani poklicani dajati svojemu življenju in življenju drugih? Sol, ki nam jo daje Gospod, je sol vere, upanja in ljubezni. Toda kot je posvaril papež Frančišek, moramo biti pozorni, da ta sol, ki izhaja iz gotovosti o Jezusovi smrti in vstajenju za naše odrešenje, ne postane brezokusna, da ne izgubi svoje moči. Namen te soli ni, da bi jo shranili. Če se sol namreč shrani v stekleničko, ne služi ničemur. "Sol ima smisel, kadar se jo uporabi, da nekaj postane okusno." Prejeli smo jo, je nadaljeval papež, da bi jo ponudili naprej. Gospoda moramo prositi, da ne postanemo kristjani z brezokusno soljo, s soljo, zaprto v steklenički.

"Toda sol ima še neko posebnost: kadar se jo uporablja dobro, se njenega okusa ne občuti." Sol le pomaga, da je okus jedi boljši, da je jed bolj okusna. To je krščanska izvirnost, je poudaril papež Frančišek in dodal, da kadar vero oznanjamo s to soljo, oznanilo vsakdo sprejme glede na lastno posebnost, tako kot različne jedi: "Krščanska izvirnost ni uniformnost! Vsakogar jemlje takega, kot je, z njemu lastno osebnostjo, lastnimi značilnostmi in lastno kulturo ter ga takega pusti, saj je to bogastvo. A da mu še nekaj več: da mu okus!" Ta krščanska izvirnost je nekaj zelo lepega, je dejal sveti oče. Kajti kadar želimo ustvariti uniformnost – kadar bi bili vsi soljeni na enak način – je tako kot kadar se soli preveč in se na koncu občuti le okus soli, ne pa tudi okusa jedi. Krščanska izvirnost je po papeževih besedah torej to, da je vsakdo to, kar je, z darovi, ki mu jih je dal Gospod.

Sol, ki je namenjena dajanju, na nek način nakazuje tudi transcendenco. Pomeni namreč "iti ven" s sporočilom, s tem bogastvom soli, ki ga imamo, in ga dati drugim. Obstajata dva načina, kako "iti ven", da se ta sol ne pokvari, je poudaril papež Frančišek. Prvi način je dajati sol preko služenja drugim. Drugi način pa je "transcendenca proti avtorju soli, stvarniku". Papež je opozoril, da ni dovolj le pridiganje, ampak sol potrebuje tudi molitev in čaščenje. "Tako se sol ohrani in ne izgubi svojega okusa. S čaščenjem Gospoda preidem od samega sebe h Gospodu in z evangeljskim oznanjevanjem grem ven iz sebe, da bi prinesel sporočilo."

Sol mora biti vidna, in sicer sol, ki smo jo prejeli pri krstu, pri birmi in pri katehezah. Če ne uresničimo dveh načinov, kako "iti ven", bo sol ostala v steklenički, je sklenil papež Frančišek. Mi pa bomo postali "muzejski kristjani". To je sol brez okusa, sol, ki ne stori ničesar.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...