Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Papež Frančišek in Angela Merkel

Cerkev po svetu | 19.05.2013, 10:40

Papež Frančišek v apostolski palači včeraj v avdienco sprejel nemško kanclerko Angelo Merkel. S tiskovnega urada Svetega sedeža so sporočili, da sta se v pogovoru spomnila na dolgo zgodovino odnosov, ki povezujejo Sveti sedež in Nemčijo. Zaustavila sta se ob družbeno-političnih in ekonomskih razmerah v Evropi ter svetu.

Posebej sta izpostavila varstvo človekovih pravic, preganjanje kristjanov, versko svobodo in mednarodno sodelovanje pri spodbujanju miru. Navsezadnje sta si izmenjala še svoje poglede na Evropo kot skupnost določenih vrednot in na njeno odgovornost v svetu. Izražena je bila želja po zavzetosti vseh njenih civilnih in verskih komponent za razvoj, ki bi bil utemeljen na dostojanstvu osebe in bi se navdihoval v načelih subsidiarnosti in solidarnosti, je poročal Radio Vatikan.

Nemška tiskovna agencija dpa pa poroča, da je Merklova po pogovoru poudarila, da je ključna stvar nadzor nad finančnimi trgi. "Gospodarstvo obstaja zato, da služi človeku," je dejala. Krize po njenem mnenju razpihuje tudi pomanjkanje socialnih usmeritev. Nemška kanclerka je poudarila še, da se ji zdi pomembno negovati temelje družbe, pri čemer Katoliška cerkev igra osrednjo vlogo. Papež Frančišek je, kot je dejala Merklova, dal jasno vedeti, da bo svet Evropo še potreboval.

Kanclerka v Vatikan sicer ni prišla praznih rok. Papežu je kot darilo izročila celotno zbirko oz. 107 zgoščenk nemškega dirigenta Wilhelma Furtwänglerja ter dela nemškega pesnika Friedricha Hölderlina v treh knjigah iz leta 1905. Hölderlina je argentinski papež v zadnjih dveh mesecih že večkrat citiral.

Merklova je sredi marca že prisostvovala slovesni papeževi umestitvi in ga povabila na obisk v Nemčijo.

Cerkev po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...