Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Nič več skrivanja pred dacarji?

| 18.05.2013, 17:03

Evropska unija je stopila korak naprej v boju proti davčnim utajam. Finančni ministri povezave so namreč v preteklem tednu le podelili mandat Evropski komisiji za pogajanja o obdavčevanju obresti od prihrankov s Švico, San Marinom, Liechtensteinom, Andoro in Monakom. Takšen dogovor sta do zdaj blokirala Avstrija in Luksemburg, a sta končno popustila.

Problem davčnih utaj se je prerinil v ospredje evropske pozornosti, potem ko so mednarodni raziskovalni novinarji razkrili, kako oligarhi, trgovci z orožjem, politiki in finančni žonglerji iz več kot 170-ih držav skrivajo svoje premoženje pred dacarji. Evropska unija po nekaterih ocenah zaradi davčnih utaj in izogibanja plačilu davkov vsako leto izgubi tisoč milijard evrov.

Prvi konkreten korak stare celine v smeri odločnega boja proti vsemu omenjenemu naj bi bil dogovor o novih pravilih o obdavčevanju obresti od prihrankov na ravni povezave, ki predvidevajo krepitev izmenjave bančnih podatkov, a ta zamuja, ker so mu nasprotovali v Avstriji in Luksemburgu. Menili so namreč, da se je treba najprej pogovoriti z ostalimi državami, saj drugače obstaja tveganje, da bi članice Evropske unije dorekle višje standarde, kot bi nato veljali za sporazume z ostalimi državami. Zdaj so si avstrijski in luksemburški politiki, tako kaže, premislili.

„Zelo sem zadovoljen, da so se države članice povezave dogovorile in Evropski komisiji podelile mandat, ki ji bo omogočil, da se s Švico, San Marinom, Liechtensteinom, Andoro in Monakom pogaja o strožjih sporazumih glede obdavčevanja prihrankov. Irskemu predsedstvu povezave izrekam pohvale za ta preboj. S tem mandatom smo pripravljeni nadaljevati pogajanja s polno hitrostjo in visokimi pričakovanji,“ pravi evropski komisar za davke Algirdas Šemeta.

„To je ogromen korak naprej za Avstrijo. Štiri leta si nismo mogli predstavljati tega koraka … Avstrija dogovora zdaj ne bo več blokirala,“ je jasna tudi avstrijska finančna ministrica Maria Fekter. Luksemburški finančni minister Luc Frieden medtem poudarja, da jeLuksemburg velik zagovornik boja proti davčnim utajam. A ta boj mora biti učinkovit in vse članice morajo biti enakopravne, še dodaja.

Problem davčnih utaj bo tudi glavna tema vrha povezave, ki bo prihodnjo sredo. V Bruslju poudarjajo, da ne gre le za vprašanje etike in morale, ampak tudi za pomembno sredstvo za zmanjševanje primanjkljajev in spodbujanje rasti.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...