Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Slovenska Pristava pri Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Slovenska Pristava pri Clevelandu

Tudi v Clevelandu se spominjajo žrtev v Rogu

| 09.06.2013, 18:12 Matjaž Merljak

Na današnjo nedeljo, 9. junija 2013, se v mislih in z molitvijo vračamo nazaj v leto 1945, ko so se končale likvidacije in so utihnili mitraljezi in miniranja v Kočevskem rogu, kjer še dandanes, v zamolkli tišini, ležijo neprešteta in nepriznana trupla mladih ljudi, ki so bili Pod Krenom v Rogu pokončani brez vsakih sodnih postopkov. O njih se niti ni smelo govoriti. Vsaj javno ne, čeprav so o tem vedeli nešteti ljudje po Sloveniji, posebno svojci.

68 let je minilo odkar so le trije, ranjeni in izmučeni zmogli napeti vse sile pod odejo teme se rešiti iz breznov, kjer so umirali njihovi sodomobranci, ki so se le borili za svoj slovenski dom, da ostane njihov, ne boljševiški. 68 let mineva od tistih krutih dni, a Slovenija še danes nima poguma se sprijazniti s svojo polpreteklo zgodovino. Zanimivo, da se je pred dnevi na eni strani nedaleč proč zbrala slovenska elita in se spominjala na Bazo 20, kjer se je rojevalo obilno sovraštvo in likvidcije svojih domoljubnih rojakov, kjer je bil govornik predsednik države. Na drugi strani se pa prav danes zbira slovenstvo ob spominski sveti maši, ki jo je daroval novomeški škof Andrej Glavan.

Žal se mi zdi, da slovenski narod ne bo uspel v svoji spravi dokler njihov predsednik ne zna združiti spomin na vse žrtve obeh strani. Samo takrat bomo lahko segli v roke drug drugemu in se vsi sprijaznili s preteklimi krivdami. Samo takrat bomo lahko zaživeli kot rodoljubni ljudje istega naroda v spoštovanju drug drugega in ljubezni do božjega varstva.

Slovenska Pristava, spominsko obeležje
Slovenska Pristava, spominsko obeležje © Tone Ovsenik
V Clevelandu, kjer smo tudi bili dolgo let razdeljeni v dva tabora, sam Bog ve zakaj, se zadnja leta zbiramo skupaj pri eni skupni spominski sveti maši, da se spodobno poklonimo žrtvam pobojev in vseh, ki so darovali svoje vse za domovino. Ta božja daritev bo v nedeljo ob kapelici Marije Pomagaj na Orlovem vrhu Slovenske pristave. Daroval jo bo sin begunskih staršev, Franci Kosem. Sam je bil rojen v begunstvu na Vetrinjskem polju. Veliko let sta bili darovani dve sveti maši v spomin tistim, ki so njih trupla strohnela v Kočevskem Rogu, Teharjah, Hudi jami in vseh drugih množičnih grobiščih, ki se odkrivajo še toliko let po spopadu med rodoljubi, komunizmom, fašizmom in nacizmom. Res naj bi že bil čas, da se slovenski narod sprijazni z vsemi različno mislečimi, saj ta pravica pride prav od Boga, ki jo svet imenuje človekova pravica. Ta pravica zasluži, da jo vsi cenimo in spoštujemo. Žal se pa na slovenski zemlji, ki je zahtevala toliko žrtev, tega še ne zrcali, čeprav drugi mnogo večji narodi so te tegobe zadovoljivo rešili in se sprijaznili s svojo preteklostjo. Naj bi tudi Slovenija našla pot do sporazuma. Razumljivo do tega lahko pride samo, če smo vsi pripravljeni z odprtim srcem se sporazumeti in istočasno dati odpuščanje drug drugemu, kakor nas to uči Božja beseda.

Preteklo nedeljo je bil praznik Gospodovega telesa in krvi. Telove procesije niso v navadi v naših župnijah, toda v župniji Marije Vnebovzete se pa ta lepi običaj še vedno ohranja, katerega smo Slovenci prinesli s seboj. V tej župniji vsako leto postavijo štiri Evangelije in se procesija odvija po župnijskem svetu in okolici. Sliši se tudi pritrkovanje med procesijo, da bi človek skoraj mislil, da si nekje na Slovenskem.

Danes je druga nedelja v juniju in naša Pristava spet zaživi ob nedeljskem veselju v naravi. Župnik Janez Kumše je daroval sveto mašo in po maši so servirali kosilo. Ob popoldnevu se je oglasila glasba za zabavo in ples. Okrepčila vseh vrst so bila na voljo in še celo srečelov so izvedli. Vse to je bilo organizirano pod vodstvom staršev otrok, ki obiskujejo sobotno slovensko šolo v župniji Marije Vnebovzete.

Pri svetem Vidu pa v nedeljo po deveti maši vabi društvo Najsvetejšega Imena Jezusovega k skupni molitvi rožnega venca za pravico življenja. Po končani molitvi vabijo v Slovensko sobo v svetoviški vasici na kavico in krofe.

Slovenci v Clevelandu obžalujemo in nasprotujemo sodnemu postopku zoper trojice, z Janezom Janšo na čelu, ki so bili obsojeni v tem tednu. Se res nismo nič naučili z naše preteklosti? Je res Slovenija še vedno pod vplivom »stricev«, ki uničujejo demokratični sistem življenja slovenskega naroda.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...