Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tone GorjupTone Gorjup

FOTO: 55. obletnica SKM Essen

| 30.05.2013, 05:40 Matjaž Merljak

Tradicionalno binkoštno srečanje rojakov iz Essna v Nemčiji je potekalo v nedeljo, 19. maja 2013. Letos so praznovali 55. jubilej Slovenske katoliške misije. Osrednja točka je bila sveta maša v cerkvi svete Jedrti, osrednja gostja na praznovanju pa je bila Mojca Kucler Dolinar iz Slovenije.

Glavni mašnik je bil dr. Zvone Štrubelj, novi župnik v Beneluksu. Navdušil je več kot 240 navzočih. To je preseglo število zadnjih let. Poleg njega je bil še župnik Marko Japelj iz Zaplaza, prišel je skupaj z zborom iz Tržišča, rojstne župnije Lojzeta Grozdeta. Pri maši so zbrali slišali tudi pozdrave kanonika dr. Doernemanna, ki je na škofiji odgovoren za pastoralo tujcev.

Mojca Kucler Dolinar je nagovorila rojake, jih pohvalila v zvestobi ohranjanja verske in kulturne dediščine v deželi ter o svetih idealih, ki nam jih daje Lojze Grozde.

Prireditev je sestavljena iz kulturnega in zabavnega dela. Ob tem so praznovali tudi 69. rojstni dan župnika Lojzeta Rajka. Za zabavo je igral ansambel Bitenc iz Dobrove pri Ljubljani.

Govora Mojce Kucler Dolinar in g. Doernemanna najdete na spletni strani SKM Eseen v rubriki aktualno.

Mašniki z najmlajšimi udeležnci romanja
Mašniki z najmlajšimi udeležnci romanja © Arhiv slovenske misije v Essnu

Ansambel Bitenc v Essnu
Ansambel Bitenc v Essnu © Arhiv slovenske misije v Essnu

V 55-ih letih so med Slovenci v Essnu delovali številni slovenski duhovniki. Prvi župnik dr. Janez Zdešar je prišel leta 1958 in je bil v Essnu do leta 1961. Zdaj je v domu sveti Jožef v Celju. Za njim je prišel Ciril Turk, ki je deloval od septembra 1959 do septembra 1966. Od leta 1961 do leta 1982 je deloval Ivan Ifko. Med letoma 1966 in 1972 je bil v Essnu Alojzij Škraba, od 1972 do 1981 pa Pavle Uršič. Do leta 1997 je deloval Janez Pucelj, ki zdaj deluje v Muenchnu. Do 1997 do 2005 je bil Janez Zaplotnik. Mnoga leta je duhovnikom pomagal diakon Stanislav Čeplak, ki je bil po Zaplotnikovi smrti namestnik upravitelja župnije.

Lojze Rajk je nekaj časa hodil maševat v Essen iz sosednje Belgije, od 1. oktobra 2006 pa je essenski župnik. V teh letih je bilo veliko veselja in milostnih trenutkov. Ali se ta doba po načrtih nemške škofovske konference zaključuje in bodo ukinjene narodnostne misije? Odgovor bo prinesla prihodnost.

Mojca Kucler Dolinar in Lojze Rajk
Mojca Kucler Dolinar in Lojze Rajk © Arhiv slovenske misije v Essnu

V dvorani pod cerkvijo svete Jedrti
V dvorani pod cerkvijo svete Jedrti © Arhiv slovenske misije v Essnu

Drugi del praznovanja 55-letnice SKM Essen bo na letnem romanju prvo nedeljo v oktobru v Kevelaer, kamor pridejo ljudje iz petih škofij: Aachen, Köln, Münster, Paderborn in Essen.

Zbor iz Tržišča
Zbor iz Tržišča © Arhiv slovenske misije v Essnu

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...