Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Mladi iz San Justa z gostjo (foto: Svobodna Slovenija)
Mladi iz San Justa z gostjo

Mladina Našega doma se pripravlja na SMD

| 28.05.2013, 06:42 Matjaž Merljak

Svetovni dan mladih (SDM) se bliža. 23. julija 2013 se bo pričelo zborovanje, ki ga prireja katoliška Cerkev za mladino vsega sveta. Sklical ga je papež Benedikt XVI., papež Frančišek pa ga je potrdil in se ga bo udeležil. Pred dvema letoma je to srečanje potekalo v Madridu v Španiji, letos pa bo prirejeno v Riu v Braziliji.

Tudi mladina Našega doma San Justo se bo udeležila tega pomembnega dogodka. Skupina se pripravlja tako, da prireja razna verska srečanja.

V soboto, 27. aprila 2013, je bila povabljena v dom sestra Graciela Lages, članica reda »Sagrada familia de Urgel«, ki ga je ustanovila blažena Ana Marija Janer. Predavala je o letu vere in o geslu svetovnega dneva mladih: »Pojdite in naredite vse narode za moje učence«.

Veselo je mladim pripovedovala o njenih osebnih dogodivščinah in delu, ki ga z veseljem sprejema kot božja hči. Razložila jim je pomen grba leta vere ter predstavila njegovo himno. Govorila je o papežih Benediktu in Frančišku. Pokazala je Frančiškov grb, njegov pomen in nekatere papeževe nauke.

Sestra je mlade tudi pripravila na potovanje v Rio. Spraševala jih je in navduševala, naj se potrudijo, da bodo ob tem srečanju rastli kot osebe in Jezusovi učenci.

Za konec so se ob mirni glasbi utopili v molitev in se ob njej zahvalili Bogu za lepo priložnost, ki je bodo deležni ter ga prosili naj jim poglobi vero.

Zahvalili so se sestri Gracieli za govor in srečanje zaključili s prijateljsko večerjo in veselim razpoloženjem.

Mladi se pripravljajo na SDM v Riu
Mladi se pripravljajo na SDM v Riu © Svobodna Slovenija

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.