Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovenska Pristava pozdravlja rojake (foto: Tone Ovsenik)
Slovenska Pristava pozdravlja rojake

Učenci sobotne šole zaključili pouk

| 27.05.2013, 00:39 Matjaž Merljak

Na binkoštno nedeljo, ko se zaključi velikonočni čas in praznujemo prihod Svetega Duha nad Cerkev, je bil ta dan prvotni imenovan »rojstvo Cerkve«. Clevelandski slovenski otroci, ki obiskujejo sobotne slovenske šole, so ta dan tudi zaključili pouk za to šolsko leto.

Bil je tudi dan graducij, ko so absolventi devetletne slovenske šole prejeli svoje diplome za uspešni zaključek. V šoli svetega Vida je teh bilo šest in pri Mariji Vnebovzeti sta bila dva, ki sta uspešno zaključila obisk slovenske šole.

Po prejemu diplom med mašo sta obe šoli tudi pripravili kratko akademijo, med katero so otroci pokazali, kaj so se naučili v preteklem letu. Obenem so tudi počastili svoje matere za njihov praznik, ki smo ga zabeležili prejšnjo nedeljo.

Sveti Vid maj 2013
Sveti Vid maj 2013 © Tone Ovsenik
Pastoralni svet župnije Marije Vnebovzete se je sestal in poročal, da bodo volitve naslednji vikend. Nominacije pa sprejemajo do konca tega meseca. Poročali so tudi, da za pregled štipendij potrebujejo pet članov. Svet se je pogovarjal tudi o poteku novega ozvočenja v cerkvi, popravilu ograje na parkirišču in barvanje župnijske dvorane, katero bodo prebarvali. Namen je tudi nabaviti nov župnijski kombi.

V župniji svetega Vida so preteklo nedeljo po vseh mašah Katoliški veterani prodajali makove cvete v spomin na žene in može župnije, ki so služili v oboroženih silah in so mnogi dali svoje življenje za svojo domovino. Danes je pa bila darovana vsefarna maša v njihov spomin.

V četrtek, 23. maja, na večer pred praznikom Marije Pomagaj, smo se clevelandski Slovenci zbrali, kakor vsako leto, pred kapelico Lurške Matere Božje v čast brezjanski Mariji. To zborovanje, ki vsebuje molitev rožnega venca, pridige, petih litanij Matere Božje in blagoslov je letos vodil župnik Marije Vnebovzete, Janez Kumše. Že vse od leta 1976, ko so Slovenci, pretežno ameriški Slovenci, se zbrali v Philadephiji na Evharističnem kongresu in zaobljubili, da bodo prižgali sveče na svojih domovih in se zbrali v molitvi na večer pred praznikom brezjanske Marije Pomagaj, tudi clevelandski Slovenci izpolnjujemo to zaobljubo.

Marija Vnebovzeta maj 2013
Marija Vnebovzeta maj 2013 © Tone Ovsenik
Danes je pa otvoritveni piknik na Slovenski pristavi, ko začnemo že 62. letno sezono v tej oazi v naravi. Župnik Janez Kumše je daroval sveto mašo ob 13:00, za blagoslov letine in po maši se je razvil piknik z vsemi mogočimi okrepčili in lepo slovensko glasbo Alpskega seksteta.

Na SNPJ Farmi so to storili že prejšnjo nedeljo, ko so servirali zajtrk, kot otvoritveno prireditev na teh prostorih, kjer se zbirajo rojaki dobre volje vse nedelje v poletnih mesecih.

V ponedeljek praznujemo državni praznik, Spominski dan, dan spomina na vojne žrtve v vseh preteklih vojnah, kjer so darovali svoje življenje ameriški vojaki. Kolesarski klub Marije Vnebovzete ta dan označi z vožnjo na Slovenski pristavo. Zberejo se ob župnišču in se jih na poti pridružijo še drugi biciklisti in se skupno zapeljejo na Pristavo, kjer jih čaka prigrizek. Eden od zvestih potnikov je tudi kolesarski navdušenec, župnik Janez Kumše.

Slovenska Pristava 2013
Slovenska Pristava 2013 © Tone Ovsenik

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...