Alen SalihovićAlen Salihović

40. romanje v Vadsteno

| 23.05.2013, 11:38 Matjaž Merljak

Rojaki s Švedske so tudi letos ob binkoštnem prazniku poromali k sveti Brigiti Švedski. Dogodek je nagovoril tako slovenske romarje in tudi krajane kraja. Več o romanju je za oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal slovenski duhovnik na Švedskem Zvone Podvinski.

Romanje je letos vodil delegat slovenskih izseljenski duhovnikov v Evropi msgr. Janez Pucelj. Za lepoto bogoslužja je poskrbel Kvartet Krt iz Stranj pri Kamniku, na orglah je petje spremljal Dominik Krt. Ans. Javor pa je poskrbel za slovensko vzdušje pri sestrah in pri večernem praznovanju.

Na začetku romanja je bila sveta maša v katoliški cerkvi pri sestrah svete Brigite. Pridružili so se odgovorni z občine Vadstena. Po skupinskem fotografiranju so imeli procesijo z banderi svete Brigite Švedske, Brezjanske Marije Pomagaj in blaženega Slomška do slovenske lipe. Tam je imel predstavnik občine Vadstena Bo Johansson slavnostni nagovor, zaključili so z litanijami Matere Božje in blagoslovom v cerkvi, kjer je pokopana sveta Brigita Švedska.

Med gosti letošnjega romanja je bil tudi župnik iz Göteborga z mladino. Sicer pa so najbolj oddaljeni rojaki prišli iz Malmöja, drugače pa so prišli iz vseh krajev od Stockholma do Göteborga. Tudi iz Landskrone in Helsingborga so prišli rojaki, tako so v kulturnem programu nastopale sestre Budja.

Ob letošnjem jubileju so bile na voljo posebne majice, ki jih je pripravil Misijski pastoralni svet. Srečanje je potekalo ob podpori Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in z pomočjo Slovenske zveze na Švedskem, ki jo vodi Alojz Macuh.

Med sveto mašo v Vadsteni
Med sveto mašo v Vadsteni © Lars-Olof Nilsson

Pel je kvartet Krt
Pel je kvartet Krt © Lars-Olof Nilsson

Procesija do slovenske lipe
Procesija do slovenske lipe © Lars-Olof Nilsson

Pri slovenski lipi
Pri slovenski lipi © Lars-Olof Nilsson

Ans. Javor v Vadsteni
Ans. Javor v Vadsteni © Lars-Olof Nilsson

Zapele so tudi sestre Budja
Zapele so tudi sestre Budja © Lars-Olof Nilsson

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...