Alen SalihovićAlen Salihović
Gospa Sveta na Celovškem. (foto: Wikipedia)
Gospa Sveta na Celovškem.

Šmarnice na avstrijskem Koroškem

| 20.05.2013, 11:45 Matjaž Merljak

V nedeljo, 26. maja 2013, Referat za cerkveno glasbo pri Dušnopastirskem uradu vabi na 16. Slovenske šmarnice pri Gospe Sveti. V sredo, 29. maja 2013, pa bodo slovenske šmarnice tudi v celovški stolnici.

Slovenske šmarnice pri Gospe Sveti povezujejo vernike iz Roža, Podjune in Zilje, prav tako pa so tudi čezmejno srečanje, saj se jih vsako leto udeležujejo tudi Slovenci iz Slovenije ali kot sodelujoči zbori, pritrkovalci ali pa kot verniki. Letos bo pri duhovnem koncertu pred šmarnicami sodeloval MePZ Klas iz Grobelj, zapela pa bosta tudi MePZ Gorotan iz Šmihela in skupina Ascolti iz Št. Ilja.

Slovenske šmarnice pri Gospe Sveti bodo v nedeljo, 26. maja 2013. Ob 12. uri bo sveta maša v slovenščini; ob 14. uri duhovni koncert in ob 15. uri pa bodo slovesne šmarnice. Pridigal bo dekan Janko Krištof, na orglah bo igrala Špela Filipič. Sodelujejo tudi pritrkovalci iz Smlednika pri Kranju in nabijalci iz Kazaz.

V mesecu maju se v celovški stolnici sv. Petra in Pavla dnevno obhajajo šmarnice, ki so vsakič pevsko oblikovane na poseben način. V sredo, 29. maja ob 18.15 bodo zadonele slovenske šmarnice Sveti Materi Božji v čast. Pevsko jih bodo oblikovali MePZ Jakob Petelin Gallus, Slovenski Dušnopastirski urad in Katoliška akcija. Poleg tega so pevke in pevci slovenskih zborov povabljeni k sodelovanju, da zapojejo slovenske ljudske Marijine pesmi ter Lavretanske litanije. V sredo, 22. maja bo ob 19:00 za vse zainteresirane glasbenike skupna vaja v prostorih Slovenske gimnazije. Po šmarnicah so pevke in pevci povabljeni na prigrizek.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...