Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

Igor Gabrovec podpredsednik deželnega sveta FJK

| 14.05.2013, 14:59 Matjaž Merljak

Na umestitveni seji novoizvoljenega deželnega sveta Furlanije-Julijske krajine, ki je bila v ponedeljek, 13. maja 2013,  je bil svetnik Slovenske skupnosti Igor Gabrovec izvoljen za podpredsednika. To je drugič, da Slovenec opravlja to visoko funkcijo.

Glasovanje je bilo tajno in Gabrovec je po poročanju portala Slomedia.it prejel 25 glasov od 49 (predsednik ne glasuje, ena glasovnica je bila bela). Pred Gabrovcem je bil na tako visok položaj v deželnem svetu FJK izvoljen Miloš Budin, predstavnik tedanjih Levih demokratov in to je bilo leta 1993. Za novega predsednika deželnega sveta FJK je bil izvoljen Franco Iacop, drugi podpredsednik, ki izhaja iz vrst opozicije pa je Paride Carnelutti.

Stranka Slovenska skupnost (SSk)ob tem izraža zadovoljstvo, Gabrovcu pa mu čestita za vnovično pomembno priznanje. To potrjuje pravilno začrtno politično pot v smeri čim širšega uveljavljanja načela zbirnosti. Na deželnem nivoju je to gotovo nov pomemben uspeh, ki ga SSk v svoji štiridesetletni zgodovini še ni dosegla. Podpredsedniško mesto v deželnem parlamentu pa predstavlja še dodatno uveljavitev SSk v levosredinski koaliciji in njeno pomembno dodano vrednost, ki bo v korist celotni slovenski narodni skupnosti v FJk.

Nov institucionalni uspeh SSk potrjuje še enkrat, da je pot samostojnega nastopanja po načelu zbirne stranke uspešen in učinkovit način političnega uveljavljanja slovenske narodne skupnosti. Ta pot je prav v zadnjih letih žela pomembne uspehe, ki bi lahko bili še izdatnejši, če bi h temu pristopilo še več manjšinskih dejavnikov in seveda volilcev ter bi na tak način smotrneje uporabili volilni potencial, ki ga ima naša narodna skupnost.

Stranka SSk želi ta zgodovinski dosežek na primeren način proslaviti in obenem se zahvaliti vsem kandidatom, ki so svoj obraz, ime in priimek zastavili za letošnji volilni izziv, v katerem je bil dosežen nov uspeh. V ta namen bo najverjetneje prihodnji četrtek, 23. maja sklican razširjen Deželni svet SSk, ki bo zasedal v Nabrežini.

Predsednik Sveta slovenskih organizacij SSO Drago Štoka je novoizvaljenemu podpredsedniku Deželnega sveta FJk Igorju Gabrovcu 14. maja izrazil čestitke za izvolitev na tako visoko in odgovorno mesto. Svoje čestitke je Štoka izazil v osebnem imenu in v imenu celotnega Izvršnega odbora SSO ter pri tem še posebno podčrtal željo, da bi Gabrovec v svojstvu nove zadolžitve požel veliko uspešnega dela v dobrobit vse naše narodne skupnosti in celotnega prebivalstva dežele Furlanije Julijske krajine.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.