Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Novković: Državno premoženje smo začeli prodajati prepozno

| 07.06.2013, 19:09

Ekonomsko-socialni svet je opravil razpravo o predvideni prodaji podjetij v državni lasti. Sindikalisti so opozorili na nekatera iluzorna pričakovanja v zvezi s kupnino, delodajalci pa na neprivlačno poslovno okolje v Slovenji, ki naj bi težko privabilo tujce. Oboje skrbi prodaja infrastrukturnih podjetij.

Predsednik Pergama Janez Posedi upa, da bodo predstavniki zaposlenih v podjetjih pravočasno vključeni v postopke prodaje in da bo v teh upoštevan interes po ohranitvi delovnih mest. Ocenil je še, da bo država s prodajo iztržila manj, kot načrtuje. Goran Novković z Gospodarske zbornice Slovenije je v pogovoru za Radio Ognjišče povedal, da smo državno premoženje začeli prodajati prepozno. "To, da smo zamudili najboljši čas za prodajo državnega premoženja, je jasno. O tem ni nobenega dvoma. Zadnji tak primer, ki kaže na to, je Mercator. Če odvzamemo to, ali je modro ali ne zaradi gospodarskih učinkov prodajati Mercator, je objektivno dejstvo, da ima Mercator v tem trenutku določene težave. Prav tako je ponudnikov, ne samo zaradi krize, ampak tudi zaradi neresnosti prodaje, še toliko manj. To pomeni nižjo ceno in prav neverjetno je, da za to noben ne odgovarja lastnikom," je kritičen.

Po mnenju generalnega sekretarja Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igorja Antauerja tujci ne bodo kupovali slovenskega premoženja, če bodo razmere in pogoji poslovanja v naši državi oteženi. Najprej je treba, tako poudarja, vzpostaviti pogoje, nato se je treba s kupci pogajati tudi ohranitvi delovnih mest. Četudi je naklonjen privatizaciji, se Antauer zavzema za previdnost pri prodaji "morebitne infrastrukture, ki je v premoženju teh podjetij". Boji se namreč, da bi zaradi prodaje dela Telekoma Slovenije, tako imenovanih kablov, postali popolnoma odvisni od nekoga drugega. "To je podobno, kot če prodaš vodni vir," je opozoril. Vendar Novković pojasnjuje, da imamo tudi v ostalih državah situacijo, "ko so telekomunikacijska podjetja v tuji lasti. A dejstvo je, da mora država oblikovati okolje za močno gospodarstvo, da imajo potem od tega največ koristi državljani. Za slovensko gospodarstvo je tako ključno, da dobijo strateško podporo predvsem podjetja, ki imajo najboljše programe za nastop na tujih trgih. To so lahko domača podjetja, lahko pa tuja podjetja, ki proizvajajo in s tem prispevajo pomemben delež davkov v državni proračun Slovenije". Novković priznava, da je treba biti pri prodaji določenih podjetij bolj previden. "Pri Luki Koper in še nekaterih ostalih podjetjih se, na primer, pojavlja vprašanje, ali jih prodati. Vendar to vprašanje ni tako pomembno. Mi imamo toliko državnega premoženja, da je ključno vprašanje drugo: Kaj čim prej in čim bolje unovčiti ter kako kupnino čim bolje porabiti?"

Na seznamu državnih naložb za prodajo je 15 podjetij. Gre za deleže v Adrii Airways, Aeru, Elanu, Fotoni in Heliosu, za katere se je postopek prodaje že začel, ter dodatno še za deleže v Aerodromu Ljubljana, Adrii Airways Tehnika, NKBM, Telekomu Slovenija, Cinkarni Celje, Gospodarskemu razstavišču, Palomi, Termah Olimia Bazeni, Uniorju in Žitu.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...